Dačić: Prekid povlačenja priznanja ne može biti kompromis za takse

Pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija, izjavio je ministar Ivica Dačić, komentarišući posetu izaslanika Ričarda Grenela Prištini, dodajući da prekidanje kampanje za povlačenje priznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje anticivilizacijskih taksi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je novinarima u Skupštini, gde na sednici Odbora predstavlja godišnji izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova, kazao da pojačano interesovanje američkih predstavnika da se deblokira "zarobljeni" dijalog može samo da nas raduje.

Naveo je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio taj angažman i podsetio da je stav Beograda isti kao ranije, a to je da dijalog može i treba da se nastavi, ali da pre toga treba da budu ukinute anticivilizacijske takse koje, i pored mnogih osuda, nisu ukinute već duže od godinu dana.

"Međutim, to su naša dobra očekivanja, realnost je verovatno mnogo drugačija u Prištini u ovom trenutku i to će sve zavisiti umnogome od toga da li će i kada biti formirana nova vlada", kazao je ministar.

Dačić ističe da je veoma važno da Srbija bude konstruktivna i da svi vide da nije izvor problema, već da su uzroci svih problema jednostrani potezi Prištine koji se ponavljaju iz godine u godinu.

Kako kaže, takse na robu iz centralne Srbije i BiH nisu jedini slučaj i u tom smislu podseća da su u Prištini doneli odluku i o transformaciji bezbednosnih snaga u oružane, što je suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Razgovori sa Grenelom neće biti laki" 

Navodi i da razgovori sa Grenelom neće biti laki, jer se svi akteri i dalje nalaze na suprotnim stranama.

Međutim, kako navodi, dobar je znak što Amerikanci pokazuju volju da se reše te stvari i to je velika promena.

Kako je objasnio Dačić, Amerika nije promenila svoj stav prema nezavisnosti Kosova, ali je promenjen njihov pristup koji je ranije, dok su na čelu SAD bili Bil Klinton i Barak Obama, bio definisan tako da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova.

"Sada je situacija drugačija, oni daju prostor za postizanje kompromisa, odnosno otvaraju mogućnost za postizanje kompromisa i hoće da učestvuju u tome na konstruktivan način, ne vršeći pritisak samo na Beograd, kao ranije", kazao je šef srpske diplomatije.

Odgovarajući na pitanje šta će uraditi ukoliko Grenel zatraži da se prekine kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosovo, Dačić kaže da se nada da to znači da će i oni da obustave kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer na svakoj sednici SB UN predstavnici SAD pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo.

"Predsednik Vučić je to jasno definisao, on je rekao da smo mi spremni na pregovore, ali da to podrazumeva moratorijum sa svih strana, a ne da samo Srbija treba da prestane da radi na zaštiti svojih nacionalnih interesa", kazao je šef srpske diplomatije.

Dodaje da istovremeno Albanija radi na favorizovanju da sve zemlje priznaju Kosovo, islamske zemlje na Islamskoj konferenciji donose deklaraciju gde pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo, velike sile i dalje pozivaju sve da priznaju.

"I sada je problem što jedna mala Srbija štiti svoje nacionalne interese", istakao je Dačić i primetio da to nije korektan pristup, a naročito nije dobro to povezivati sa taksama, koje su anticivilizacijska mera.

"Nikakva kompenzacija za ukidanje taksi ne može da bude sa naše strane prekidanje kampanje za povlačenje priznanja. Mi smo spremni da svi imamo moratorijum, ali samo Kosovo ne želi tu vrstu dogovora", zaključio je šef srpske diplomatije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 24. jan 2020, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Slazem se sa vama Dacicu. Samo naprijed. Ne spominju se ZSO koji jos nisu ispunili. Ne moze se uzvrat traziti nesto od Srbije. Dosta je bilo!

(četvrtak, 23. jan 2020, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

Јасно и гласно

Зашто разговори са Гренелом неће бити лаки? Биће. Он није преговарач, него гласник. Он не може ништа да реши, одлучи, промени, него само да издекламује оно што му је наређено. Руководство Србије има испред себе Устав, резолуцију 1244, неколику одлука Скупштине... и они немају простор за преговоре.

(četvrtak, 23. jan 2020, 18:11) - Bob [neregistrovani]

Tako je

U potpunosti te u ovom podrzavam Dacicu.

(četvrtak, 23. jan 2020, 18:04) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Dacicu

Samo tako. Ni pedalj nazad jer dalje i nemamo kud

(četvrtak, 23. jan 2020, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Nagrada za Pristinu

Kontra potez Srbije, kao nagrada za povlacenje taksi, treba da bude dolazak za pregovaracki sto, i nista vise od toga. Proslo je dosta vremena, a to je sve planirano, da bi se sada predstavilo kao da Srbija treba da cini neke ustupke Pristini. Ovo treba reci vrlo jasno i glasno svakom pregovaracu, makar i onome iz Amerike!
Istovremeno, treba traziti da prestane kampanja Pristine za nova clanstva, jer ce to biti reseno krajnjim dogovorom, a ne pre ili tokom razgovora.

(četvrtak, 23. jan 2020, 16:33) - Neđo. [neregistrovani]

četvrtak.23.1.2020

g Dačiću ne sme biti kompezacije ni u kakvom smislu, samo se drzite rezolucije 1244 SB UN. Svaka vam čast g. Dačiću na dosadašnjim zalaganjima za Srbiju živ i zdrav bio.

(četvrtak, 23. jan 2020, 16:30) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to

Dobro je da imamo ovakvog ministra koji ne pristaje da nas ovi raskuće .