Bramerc: Na Balkanu negiraju zločine i veličaju zločince

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serž Bramerc je, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je širom Balkana "prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca".

Kako se navodi u saopštenju Mehanizma, Bramerc je rekao da se dubina tog problema može videti kroz akcije političara.

"Oni ne traže glasove obećavajući pomirenje ili gradeći mostove ka drugim zajednicama. Umesto toga, političari veruju da dobijaju izbore negiranjem zločina i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističke istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove komemoracijama, umesto osudama, ratnim zločincima", tvrdi Bramerc.

Bramerc je to rekao govoreći o tome koliki je napredak postignut u pokušaju da se ostvari veća pravda za žrtve u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

Bramerc je ocenio da još mnogo toga treba da bude urađeno pošto, kako je naglasio, vlasti u Ruandi i dalje tragaju za više od 500 begunaca, dok u zemljama bivše Jugoslavije nacionalni sudovi treba da procesuiraju još hiljade slučajeva.

Bramerc je, takođe, informisao SB UN o aktuelnim postupcima, koji su pod nadležnošću Mehanizma, odnosno u vezi sa žalbenim postupkom u slučaju Ratka Mladića, ponovnim suđenjem Stanišiću i Simatoviću, kao i u vezi sa postupcima u slučajevima koji se vode zbog genocida u Ruandi.

Ministarstvo pravde je ranije najavilo da će na redovnoj sednici Saveta bezbednosti biti predstavljen novi šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, u okviru kojeg je razmatrana i saradnja Srbije sa ovim međunarodnim sudom.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 11:48) - Nostradamus [neregistrovani]

Odlican

Komentar nema sta reci.Kako se nece negirati zlocino kada su mnogi oslobodjeni upravo na tom sudu.Ja ne negiram ni jedan zlocin,ali nemam moc kao vi da procesuiram sve zlocince.

(četvrtak, 12. dec 2019, 09:08) - anonymous [neregistrovani]

Poredjenje

Samo grad Rim zaradi 3 milijarde godisnje.

(četvrtak, 12. dec 2019, 08:30) - anonymous [neregistrovani]

Hahahaha

Gotovina, Haradinaj, Taci, Veselji, Oric itd itd

(sreda, 11. dec 2019, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine Bramerc

A sramotno oslobadjanje Gotovine???

(sreda, 11. dec 2019, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Najvise negiranja zlocina je ucinilo bas tuzilastvo u kojem radi Bramerc

Upravo to tuzilastvo je zataskalo najvise ratnih zlocina I to pretezno pocinjenim nad Srbima. Sledeci na redu je sud u Hagu, koji se proglasio nenadleznim ili je donelo sramne odluke vezi (opet nad Srbima) pocinjenih zlocina. Treci (ili mozda prvi) na spisku je, naravno NATO, za koga ne treba ni trositi reci.

(sreda, 11. dec 2019, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Preporuka

Preporuka Bramercu: citaj Handkea! Ili mozda imas nameru da i njega optuzis za "negiranje zlocina".

(sreda, 11. dec 2019, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

Vodenicar

Ste ce drugo da radi nego da tera vodu na svoju vodenicu. Gospodine Bramerc, vas posao je zavrsen, prevazidjeni ste, bolje se tiho povucite...