Vučić: Spremni smo za razgovor o kompromisu za kosovski problem

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za list Katimerini da je Srbija spremna da pregovara o kompromisnom rešenju za kosovski problem.

Vučić je poručio da ako neko misli da dođe u Beograd i kaže da priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu zemlju – to se neće dogoditi.

Vučić je, upitan o korekciji granica kao mogućem delu rešenja kosovske krize, postavio pitanje – o kojim granicama se govori, o onima koje priznaju Kina, Rusija, Grčka i Španija ili onima koje priznaju Francuska, Nemačka...

Na ponovljeno pitanje novinara o scenariju razmene teritorija, predsednik Vučić je podsetio da je Srbija uvek tražila kompromis i da ne želi da se nametne rešenje koje će biti u interesu samo jedne strane.

"Mi smo spremni i otvoreni da pregovaramo o bilo kakvom kompromisnom rešenju. Neki pominju druge modele, ali ne nude nam ništa konkretno. Ako neko misli da će doći u Beograd i reći nam da priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu zemlju, to se neće dogoditi", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je zahavalan Grčkoj što nije priznala nezavisnost Kosova i naglasio da je "reč je o zemlji koja štiti međunarodno pravo, uprkos pritiscima kojima je po tom pitanju bila izložena".

"Od mene nećete čuti druge zahteve osim toga da želimo da se ukinu takse od 100 odsto (koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije). Zato želimo da sednemo za sto, da razgovaramo o tom problemu i probamo da nađemo rešenje", rekao je Vučić u intervjuu koji je dao prilikom dvodnevne zvanične posete Atini.

Govoreći o odnosima Srbije i Grčke, Vučić je rekao da bi Atina i Beograd trebalo dodatno da ojačaju svoje ekonomske i političke veze i "čuvaju leđa" jedni drugima na međunarodnoj sceni.

Vučić je rekao da je promovisanje trgovinske razmene od posebnog značaja, ali da je cilj i unapređenje političkih odnosa kako bi dve zemlje međusobno ojačale svoje pozicije u međunarodnoj zajednici.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2019, 15:07) - Miki [neregistrovani]

Pisi propalo

Kakvo priznanje, pa od toga nema nista.
Moze neka veca autonomija, tako nesto.

(sreda, 11. dec 2019, 15:05) - Leka [neregistrovani]

KiM

Resenje treba da bude kompromisno, obe strane da dobiju i da nesto izgube.
A od priznanja nema nista.

(sreda, 11. dec 2019, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

kompromis?

Samo nam objasnite sta cini taj kompromis?

(sreda, 11. dec 2019, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Kompromis

Kompromisno kupiti S400 i rešavati problem onako kako to iziskuje bahato albansko ponašanje i naši nacionalni interesi

(sreda, 11. dec 2019, 12:27) - Natasa [neregistrovani]

dijalog

Priština taksama koči dijalog!

(sreda, 11. dec 2019, 12:18) - Milan Alasic [neregistrovani]

Ne damo Kosovo

Srbija nikad nece priznati Kosovo jer time bi se odrekla svog postojanja

(sreda, 11. dec 2019, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Takse

Kosmet je sa Albanijom non stop otvorenih granica, dok nama uvede takse i rade šta hoče, ne znam kakav bi kompromis oni nama dali kad več imaju sve.

(sreda, 11. dec 2019, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Najlakše je stranim državnicima da dođu i da traže od nas priznanja nezavisnosti Kosova, ne gube oni time ništa a Srbija gubi mnogo! Svoju teritoriju, kulturno i istorijsko nasleđe, narod, crkve,...Tuđe ne tražimo ali svoje ne damo!

(sreda, 11. dec 2019, 11:43) - Lena [neregistrovani]

politika

Srbija ce nastaviti dijalog ako se prvo budu ukinule takse