Zbog prištinskih taksa Srbija izgubila skoro 400 miliona evra

Pre uvođenja prištinskih taksa, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio je na godišnjem nivou 445 miliona evra. Srbija je za godinu dana izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine, rekao je ministar Rasim Ljajić.

Danas je tačno godinu dana otkako su prištinske privremene institucije uvele taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tadašnji premijer Ramuš Haradinaj rekao je da su to ekonomske sankcije Prištine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol, ali i na seriju povlačenja priznanja samoproglašene nezavisnosti.

Vrednost godišnjeg izvoza iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju do pre godinu dana bio je oko 450 miliona evra.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Srbija za godinu dana izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine.

"Pedeset miliona koji su izvezeni, a tu je uključeno 10,5 miliona eklektrične energije, zatim 12,5 miliona robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto. To je 23 miliona, znači da je 27 miliona evra plasirano na Kosovo što je minimalno u odnosu na 440 miliona", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, u centralnu Srbiju je uvezeno više sa KiM, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910 hiljada evra manje nego u periodu pre uvođenja taksi.

Najveće gubitke pretrpeli su NIS, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim Železara iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

"Nemamo više dole ni 'Bambija', ni 'Dijamanta', 'Viktorije', 'Sunoka'...", naveo je ministar. 

Kaže da su osim naših, i kosovski proizvođači gubitnici, koji su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cenom.

Zemlje iz okruženja duplirale izvoz na KiM

Prema njegovim rečima, zemlje iz okruženja – Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale su svoj izvoz na Kosovo, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

"Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srpske proizvode", naveo Ljajić.

Sada i kad bi taksa bila ukinuta, teško bi bilo ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije.

"Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročn efekti ovih taksi biće veliki, jer je pored kampanje koja se vodi biće teško ponovo plasirati robu na tržište KiM", rekao je Ljajić.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

"treba"da udje u EU,a jedan pametan gospodin jednom rece,"Bolje da udju u Evro-Azijsku uniju"i usli smo,a tamo mozemo vise da prodamo nego na Kosovu i Metohiji,cemu stalna tenzija?Nismo mi izmislili glupost, vec oni neki tamo daleko,jer misle da su pametni.Ne treba gubiti vreme,jer ono radi sada za nas...

(četvrtak, 21. nov 2019, 16:40) - anonymous [neregistrovani]

Neznam

Ako mi i naše firme zavise samo od Prištine onda smo i onak propali. A to nije slučaj. Više oni zavise od nas. Mi ovo možemo izdržati a oni samo idu u nazad. Male su to pare za državu. Naše Kosovo nema novčanu vrednost, vredi više od para.... Neka Ameri čuju "Not for sale!"

(četvrtak, 21. nov 2019, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

A

Mi? Nista. Nikakve kontramere.

(četvrtak, 21. nov 2019, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

Ispostavite taj racun Briselu

Oni su garant pregovora i potpisanih ugovora.

(četvrtak, 21. nov 2019, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Gubitnik je narod Kosova.

Gubitnik je celokupni narod Kosova.
Tu istu robu kupuju sada preko organizovanih svercera iz susednih zemalja po mnogo vecim cenama.

(četvrtak, 21. nov 2019, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

400 miliona

Srbija posluje sa velikim igracima a Ovo je samo pokusaj zapada da utice na Srbe oko priznanja Kosova....to vidi narod Srbije.