I dok jedni u EU pozdravljaju francuski predlog, drugi su zabrinuti

Evropska komisija početkom sledeće godine treba da predloži reformu politike proširenja, saopšteno je u Briselu posle sastanka Saveta ministara EU posvećenog ovoj temi. Uoči sastanka, Francuska je dostavila svoj predlog kako treba da se popravi taj proces, a šest zemalja članica zatražilo je nastavak proširenja na Zapadni Balkan bez daljeg uslovljavanja i odlaganja.

Posle neuspeha u oktobru, ministri EU potražili su izlaz iz blokade u koju je zapala politika proširenja. Francuska je iznela predlog: fazno, etapno pristupanje EU, uz strože uslove, ali i veće konkretne finansijske koristi još u fazi pristupanja.

Francuska ministarka kaže da se svi slažu kad je reč o evropskoj perspektivi Balkana – ali i potrebi da se proces popravi.

"Zatražićemo formalno od Evropske komisije da za januar 2020. godine predloži izmene pregovaračkog procesa da bi on bio efikasniji, jasniji i konkretniji. To je stav svih zemalja", rekla je Ameli de Monšalan, francuska ministarka za Evropu.

Ministarka spoljnih poslova Finske Tipi Tupurainen je rekla da se danas razgovaralo i o francuskom predlogu.

"Neke zemlje su ga pozdravile, a druge izrazile zabrinutost. Zajednički stav je da sačekamo početak rada nove Evropske komisije i njihov predlog kako popraviti metodologiju politike proširenja", rekla je Tipi Tupurainen.

Šest zemalja članica odgovara na inicijativu Francuske, nudeći neku vrstu kompromisa – u pismu u Evropskoj komisiji oni kažu da su spremni da se uključe u proces poboljšanja politike proširenja ako će to omogućiti da se postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u martu sledeće godine.

"Ovom pismu pridružile su se i mnoge druge zemlje članice koje prihvataju ideju reforme, ali misle da to ne može biti uslov za sledeće korake u proširenju", naveo je Aleksander Salenberg, ministar evropskih poslova Austrije.

Francuska ministarka kaže da tek treba videti da li će se nova metodologija odnositi i na Srbiju i Crnu Goru.

"Mislim da bi Srbija i Crna Gora mogle da budu deo novog metoda. To je odluka koja pripada njima, a zavisiće i od predloga Evropske komisije. Za sada je još rano za odluku o tome", rekla je Ameli de Monsalan.

Nova Evropska komisija od koje se očekuju predlozi trebalo bi da započne rad 1. decembra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

Sada je prilika...

… da ponovo pregovaramo o svemu sa EU. Treba ponistiti sve po nas veoma lose ugovore u oblasti poljoprivrede I prodaji poljoprivrednog zemljista pre svega. I sve da bude bazirano na reciprocitetu.

(utorak, 19. nov 2019, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

Pa naravno da EU nije SAD

EU, a i sama Evropa, je sastavljena od država, stvarnih država, svaka sa svojim narodom, svaka sa svojom kulturom, sa svojim identitetom. Tu se stvarno jedinstvo može dostići samo stvarnom voljom svih da se nešto zajedničko stvori. Mada se godinama raznim metodima već radi na tome da se nacionalni identiteti, kultura, interesi evropskih država satru. I tu stižemo kod SAD. Tamo je to od početka urađeno. Tamo koreni nemaju veze, tamo postoji samo jedan interes, samo jedan identitet, samo jedna "kultura", i to "američka". Tamo se deca od obdaništa uče da odaju zakletvu američkoj zastavi, tamo je sve napravljeno da ljudima utuve u glavu da su "amerikanci" nešto bolje, više i odozgo ostalih. Ko se tom sistemu usprotivi, dobro mu se ne piše.

(utorak, 19. nov 2019, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

EU je duboko podijeljena...

EU je podijeljena i to ne samo po pitanju prijema novih clanica nego po mnogim pitanjima o cemu,skoro svakodnevno,pisu mediji.Jer,EU je sastavljena od drzava koje imaju razlicite nacionalne interese i o EU se ne moze govoriiti u smislu sjedinjenih drzava kao u slucaju SAD.Dakle,tesko je sloziti rogove u vreci a da vreca ne puca.