"Francuskoj važno da čuje stav Srbije na predlog izmene procesa pristupanja EU"

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske Žan Luj Falkoni razgovarali su o budućnosti politike proširenja, pogledima iz Pariza na taj proces, o pravcima mogućih reformi u EU i njenih zajedničkih politika, o bilateralnim odnosima i odnosima u regionu.

Ambasador Žan Luj Falkoni istakao je da je stav Francuske o krajnjem cilju pristupnog procesa jasan – punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

Francuska je članicama Evropske unije u subotu poslala neformalni dokument u kojem traži da do januara objavi novi metod pri otvaranju pristupnih pregovora s kandidatima za članstvo.

Falkoni je detaljnije predstavio zamisli sadržane u "non-pejperu" i naglasio da će one svakako biti temeljeno diskutovane među svim državama članicama, a da bi se primenile moraju biti usaglašene u okviru EU, nove Evropske komisije i svih država članica.

Naglasio je da Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnu državu kandidata, koja sprovodi važne reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Falkoni je poručio da je od izuzetnog značaja za Francusku da čuje stavove, viđenja i iskustva i predloge i eventualne nedoumice Srbije kao odgovornog kandidata koji je duboko u procesu pristupanja, u pogledu dosadašnjeg načina i metodologije vođenja pregovora kao i vidljivih i konkretnih koristi procesa u ovoj fazi pregovora.

Ministarka Joksimović zahvalila na inicijativi ambasadora da dodatno predstavi pozicije Francuske u pogledu tzv. non-pejpera o eventualnim izmenama metodologije proširenja EU.

Joksimovićeva je ocenila da to pokazuje da Francuska vrednuje i uvažava mišljenje i stav Beograda, i da su otvoreni da čuju i naše komentare, ideje, sugestije i nedoumice, posebno u pogledu činjenice da je Srbija pristupajuća zemlja koja ima definisan pregovarački okvir, sa specifičnom i nikada, osim na Srbiji, primenjenom striktnom metodologijioim pregovora, a koja se u izvesnoj meri poklapa sa nekim zamislima prezentovanim u "non-pejperu".

Naglasila je da sa razumevanjem i strpljenjem aktivno zainteresovano  posmatramo predloge reformi EU i politike proširenja, ali i da istovremeno aktivno delujemo u pogledu našeg pristupnog pocesa i sprovođenja obaveza koje smo preuzeli.

Ministarka je dodala da očekuje da će tokom finskog predsedavanja do kraja godine, države članice prepoznati rezultate koje je Srbija postigla u primeni obaveza iz poglavlja 23 i 24, i da će Srbija dobiti saglasnost za otvaranje novih poglavlja u pristupnom procesu.

Sagovornici su se složili da je bilateralna saradnja dveju zemalja u stalnom usponu, posebno nakon važne posete predsednika Makrona Srbiji jula ove godine.

Privredna saradnja je izuzetno intenzivna, što potvrđuje i nedavno uspostavljena Francuska agencija za razvoj sa ciljem dodatnih impulsa razvoju privrede Srbije i Francuske, zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

France!

ospodine nradise o osbiljnom ili obratno clanstvu,nego o izjavi Makrona da sadasnje clanice mora da izvrse reorganizaciju EU a tek posle razgovor o novim kanditatima za clanstvo,gde nije pomenuto za clanstva kojasu u toku,sto znaci da Srbija nepodlezi bilo kojoj meri kadaje vec potpisnica clanstva.Reformacija po Makronu je izazvana sa eksitom Engleza i pretnjom nekoliko istocnih clanica.Paris.