Joksimović: EU i zbog iskustva sa Hrvatskom pooštrila kriterijume

Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji je dug između ostalog i zato što put Hrvatske u EU nije bio duži i zahtevniji, pa je EU, poučena iskustvom kako njeni predstavnici i kažu, pooštrila kriterijume, poručila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović je za Tanjug prokomentarisala izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je rekao da je pristupanje Srbije EU dug proces.

"Da je proces pristupanja Hrvatske bio duži i zahtevniji, možda bi vladavina prava u Hrvatskoj i prava Srba u Hrvatskoj bila bolja, možda bi i životni standard bio viši i ne bi toliko ljudi odlazilo iz Hrvatske", navela je Joksimovićeva.

Dodaje da zato Srbija sada, dok je u statusu kandidata za članstvo, nastoji da stabilizuje ekonomiju, napravi suštinske reforme i zadrži i vrati ljude u zemlju i da, kada uđe u EU ne bude zemlja – problem, ni politički, ni ekonomski.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. nov 2019, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Mogla bi

EU i sada da reagira na neevropsko ponasanje Hrvatske ,da zeli,ali neke zemlje su joj i tada kao i danas gledale kroz prste,a Hrvatska osiljena deli danas lekciji Srbiji