Brnabić: Kontradiktorne izjave rektorke

Premijerka Ana Brnabić rekla je povodom zahteva grupe studenata koji blokiraju rektorat, da ne očekuje da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku i da ne dovodi u pitanje njegov ostanak u vladi, jer je brz i efikasan i ima sluha za mere koje olakšavaju poslovanje i jačanje ekonomskog rasta.

Ana Brnabić je naglasila da je Siniša Mali njen predlog za ministra.

"Siniša Mali je moj predlog za ministra. Sve posledice te odluke snosim ja. Ja sam kriva što je on u vladi, a istovremeno i zaslužna. Bez Siniše Malog ne bi bilo smanjenja poreza na zarade i drugih dobrih odluka i mera. Mali je brz i efikasan i ima sluha za mere koje olakšavaju poslovanje i jačanje ekonomskog rasta", rekla je Brnabićeva novinarima.

Premijerka je navela da grupa studenata, koja i ne krije da je politički angažovana, neće biti zadovoljna dok se ne nađe komisija da odluči onako kako oni misle da treba.

Ističući da ne želi da se meša u autonomiju Univerziteta u Beogradu, Brnabićeva je naglasila da je kao građanka primetila kontradiktorne izjave rektorke Ivanke Popović, "koja se sada svrstala na stranu onih koji blokiraju i dala političku izjavu, kao i da ne zna zbog čega se to dogodilo".

"Ja se nadam da će se u jednom trenutku završiti pregovori, crvena linija je pređena, a sve što se tiče zahteva koji se odnose na Vladu Srbije, ja sam na raspolaganju 24 časa i dođite da mi uručite sve te zahteve", poručila je predsednica vlade.

Brnabićeva je podsetila i da je rektorka govorila o "dve grupe ljudi" koji su došli na Univerzitet, da joj sve "miriše na politiku", kao i da 15 aktivista drže kao taoce 100.000 studenata i da će biti posledica ako potraje, a danas govori o tome da su njih 15 danas legitimni sagovornici.

"Sramota za Beogradski univerzitet" 

Premijerka je poručila da je trenutna situacija sramota za Beogradski univerzitet, navodeći da se ne zna ko u ovom trenutku vodi tu obrazovnu instituciju, da li rektorka, kolegijum ili grupa studenata, odnosno političkih aktivista koja za taoce drži 100.000 studenata.

Brnabićeva je primetila da su se zahtevi tih studenata, koje inače posećuju politički akteri, menjali i da se više i ne zna šta su njihovi zahtevi. 

Takođe, navela je da su, za razliku od rektorke, prethodnih dana u zgradu Rektorata mogli da ulaze Marinika Tepić, Zoran Lutovac...

Podsetila je takođe da rektorka nije mogla da utvrdi ko je bio na Univerzitetu, jer nije bilo stranačkih obeležja, a da je posle toga rekla da su došli aktivisti SNS-a i upitala zašto se takve stvari dešavaju i pod kakvim pritiskom.

Upitala je koliko je etičkih i stručnih komisija potrebno da bi "politička grupa koja vrši pritisak dobila pravdu za koju oni misle da je prava".

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

Аутономија

Јел хоће да буду максимално аутономни? Нека им држава дозволи да одлучују о свему што се тиче универзитета без икаквог мешања и нека им укине свако плаћање јер су аутономни и своји на своме.
Они хоће да им држава плаћа колико траже а да онда они после о свему одлучују. Као да радник тражи од газде да га плаћа али да он ради кад, колико и шта му се ради.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 18:46) - milan lala [neregistrovani]

Politika ispred studija

Je li to "studenti" traze politcko delovanje, smenu ministara vlade Srbije ili traze nezavisnost univerziteta ili o cemu se radi? Gde je tu politika a gde studentska prava ? 

(ponedeljak, 23. sep 2019, 18:10) - Srboljub Petrovic [neregistrovani]

Kaznene mere

Drzava Srbija finansira Univerzitet u Beogradu, pa bi morala da zastiti i statutarne odredbe o zabrani politickog delovanja na UB.