Vučić: Podići spomenik Vilsonu u znak zahvalnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. predsedniku SAD Tomasu Vudru Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

Aleksandar Vučić je inicijativu, u koju je Tanjug imao uvid, uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.

"Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao 'Srpskog dana', u znak podrške tada teško stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini", podseća Vučić.

Istakao je i da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom "14 tačaka", Vudro Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju i založio se za pravo naroda na samoopredljenje.

"Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji", kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje našeg naroda kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom bili su ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

"Zahvaljujući podršci predsednika Vudra Vilsona, Srbija je više teritorijalnih sporova rešila u svoju korist i utvrdila granice sa susedima", istakao je Vučić u inicijativi.

Bulevar Vudra Vilsona po svom otvaranju spajaće, podseća Vučić u dopisu, Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol naše prestonice u drugoj polovini 20. veka.

"Bulevar koji već nosi ime predsednika Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primerena lokacija za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu", istakao je Vučić u predlogu inicijative upućene članovima i predsednici Komisije Andrei Radulović.

broj komentara 21 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 13:51) - Marija [neregistrovani]

Podrška

Malo Srba zna koliko je Vudro Vilson dao sebe tada i koliko je to pomoglo Srbiji. Tako da ova inicijativa ima moju podršku.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 12:28) - Ceca91 [neregistrovani]

Komentar

Vilson je zasluzio da mu se podigne spomenik u znak zahvalnosti koliko se borio tokom I svetskog rata.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Dobra ideja

Upravo ono sto nam treba da popravimo odnose sa SAD.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 10:41) - Nemanja [neregistrovani]

Spomenik

Kada je bilo najteze bio je uz srpski narod,naravno da mu treba odati cast.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 09:59) - Dušan [neregistrovani]

SAD

Srbija mora da poboljša svoje odnose sa SAD.Bili smo saveznici za vreme Velikog rata, zatim za vreme II svetskog rata.Kasnije tokom hladnog rata smo često bili na koloseku gde i SAD.Americi smo podarili jednog Teslu, ali i mnogo, mnogo inteligentnih ljudi koji su to društvo podigli.Ono što baca negativnu sliku su odnosi iz 90ih godina, gde se mi kao društvo nismo snašli, a sa druge strane nismo imali ni dovoljno razumevanja od strane zapadnih sila.Danas trebamo da radimo na jačanju odnosa i prevazilaženju svih spornih pitanja.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 09:51) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Zahvalni smo bili...

Zahvalni smo bili za Trianonski Sporazum.Dobili smo
tada nazad nasu Vojvodinu..Nazalost isti oni prijatalji i saveznici Oduzeli su od nas Srce Srbije "KOSOVO"pre samo dve decenije….NE nikako
spomenik Vilsonu…….Pero
(ponedeljak, 23. sep 2019, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

Kompromis

Srbija treba da podigne spomenik ovakvom jednom odlikasu.
Vilson je pomogao našem narodu kada mu je bilo najteže.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 07:34) - Natasa [neregistrovani]

Vucic

Odlična ideja! Bravo predsedniče!

(ponedeljak, 23. sep 2019, 05:09) - anonymous [neregistrovani]

Dobra ideja

Mogli bi mi i Trampu nesto ponuditi da uradi nesto za Srbiju po ugledu na Vudro Vilsona. To ne treba preskociti.

(nedelja, 22. sep 2019, 23:11) - Nikolina [neregistrovani]

Slava mu !

Treba se odužiti na neki način ljudima koji su voleli našu državu iako nisu bili njeni državljani.