Trifunović trži od Makalistera da posreduje u dijalogu

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je u otvorenom pismu predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Makalistera da organizuje dijalog srpske vlasti, opozicije, predstavnika medija i civilnog društva pod pokroviteljstvom EU, jer, kako je ocenio, dosadašnji razgovori nisu doneli rezultate.

Sergej Trifunović kaže da bi redovni izbori trebalo da se dogode 2020. godine, ali u poslednjih nekoliko nedelja "većina opozicionih stranaka ozbiljno razmatra bojkot ovih izbora, pošto ne postoje uslovi da oni budu fer i pošteni", saopštio je PSG.

"PSG razume da je učešće na izborima i kasnije u Parlamentu kamen temeljac demokratskog društva, i mi ćemo se boriti za izborne uslove do samog kraja. Mi smo uzeli učešće u okruglim stolovima na kojima su razgovarali vlast i opozicija, ali ovi razgovori nisu doveli ni do kakvog napretka i upitno je da li će se više i organizovati", navodi se u pismu Trifunovića Dejvidu Makalisteru. 

Predsednik Pokreta slobodnih građana smatra da bi to bio značaj korak u prevazilaženju trenutne krize, a kao u slučaju Severne Makedonije institucije EU moraju biti spremne da rade sa strankama da osiguraju punu implementaciju svih dogovora koji bi bili postignuti.

"Takođe želimo da podignemo pažnju o potrebi za izveštajem koji bi javno i direktno ukazao na probleme u sistematskim problemima u vladavini prava. 'Pribe izveštaji' su se u Severnoj Makedoniji pokazali kao dobar korak u usvajanju preporuka i poboljšanju kako vladavine prava tako i boljih izbornih uslova", napisao je Trifunović.

On dodaje da "pošto su se sve velike vladajuće i opozicione stranke saglasile za pristup Srbije u Evropsku uniju, jedino što ima smisla je da pristanu na ovaj format u kom bi ona bila medijator koji bi nam pomogao da izbegnemo ozbiljnu političku krizu".

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. avg 2019, 07:29) - jelena [neregistrovani]

b

Ocekujemo pozitivne ishode tokom ovog sastanka.

(ponedeljak, 26. avg 2019, 07:21) - anonymous [neregistrovani]

Izbori

Pa zar opozicija nije donela odluku da ide na bojkot,kakav sad ponovo dijalog?Nista mi nije jasno.

(ponedeljak, 26. avg 2019, 03:50) - Mica [neregistrovani]

Izbori

Trifunovic je jako dobar glumac, ali u politici se ne snalazi uopste.

(nedelja, 25. avg 2019, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

Eu...ne pomaže...samo onima koji joj nisu od interesa.

Zato, molim vas bez glupih komentara!

(nedelja, 25. avg 2019, 22:55) - Anja [neregistrovani]

Komentar

Eh Trifunovicu.

(nedelja, 25. avg 2019, 22:42) - Andrea [neregistrovani]

Komentar

Bolje je Trifunovicu da cuti.

(nedelja, 25. avg 2019, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Vest

Nece moci ni EU da im pomogne da pobede na izborima. Zna se koga narod najvise podrzava.

(nedelja, 25. avg 2019, 16:40) - anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe

Dogod se mešaju babe i žabe !

(nedelja, 25. avg 2019, 15:36) - danijela [neregistrovani]

Uspeh Srbije

Napravise famu oko pregovora...

(nedelja, 25. avg 2019, 15:26) - Петрија [neregistrovani]

Фабриковање кризе

Нема кризе и не треба нам медијатор, поготову не из земаља које су јасно показале своју злу намеру према нашој земљи 1999. године. Кризу индукује опозиција желећи да уз помоћ Запада обезбеди привилегије, како би се докопала власти, противно вољи српског народа. Уосталом, то смо већ имали прилике да гледамо и 2000. године пре петооктобарскиг пуча..