Zoran Milivojević: U rukama Amerike ključ za deblokadu dijaloga

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da Sjedinjene Američke Države imaju mogućnost da utiču na Prištinu da ukine takse, što je preduslov da se deblokira dijalog.

Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorio o predstojećem sastanku američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Aleksandra Vučića. Nije ga, kaže, iznenadila vest da o sastanku jer je bilo jasno da se odvija "neka tiha diplomatija".

"Bilo je jasno posle Trampovog pisma u decembru da se SAD uključuju u rešenje problema. Trampova administracija ima drugačije viđenje u odnosu na prethodne administracije i više je za neki pragmatični pristup", objašnjava bivši diplomata.

Ukazuje da Amerika igra ključnu ulogu u deblokadi dijaloga Beograda i Prištine. Vašington, kaže, može da vrši uticaj na vladajuću strukturu u Prištini.

"Ključno je da se skinu takse i da se zauzme drugačji stav", istakao je Milivojević ukazujući da će se posle sastanka Vučića i Pompea znati da li Beograd i Priština mogu da se vrate za pregovarački sto.

"Ako Amerika ima interesa, onda će pokazati to tako da dođe dijaloga. A ako dođe do dijaloga, onda može doći i do izlaza iz situacije. Preduslov za sve to je poštovanje srpskih interesa", smatra bivši diplomata.

"Kompromis – pitanje svih pitanja" 

Ukoliko američka administracija uđe u rešavanje kosovskog problema sada, to će, kaže Milivojević, uraditi do novih predsedničkih izbora u Americi kako bi taj poen pripisali sebi.

Navodi da je danas položaj Srbije drugačiji nego ranije jer se, kaže, čuju argumenti Srbije.

"Pitanje svih pitanja je komrpmis. Ne može jedna strana sve da dobije, a druga ništa. Kompromis ne podrazumeva da Srbija prihvati nezavisnost Kosova kako je definisano 2008", kaže bivši diplomata.

Kada je reč o eventualnim vanrednim izborima na Kosovu, Milivojević kaže da je izvesno da će ih biti jer su se sve stranke izjasnile za izbore.

"Tači nema veliki manevarski prostor, da se sad iz neke većine formira mandatar. To je jasno i posle dogovora Ahmetija i Haradinaja za predizbornu koaliciju", kaže bivši diplomata.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 20. avg 2019, 11:51) - Воронцов [neregistrovani]

Америка је направила тај проблем

Америка и нема намеру да га решава јер је признала тзв. Косово. Кључан је положај срба на тзв. Косову и повратак територије легитимном власнику, а то је Србија. Америка наравно пошто признаје тзв. Косово неће ништа урадити по том питању враћања територије Србији већ ће од Србије тражити да призна тзв Косово.Таксе нису вредне ни да се помињу.

(utorak, 20. avg 2019, 11:33) - FORum LIvii [neregistrovani]

ko trazi vise , dobija vise

"Кључно је да се скину таксе
Pragmatizam ili principi ?
Mislim da Srbija GRESI zato sto trazi samo ukidanje taksi kao preduslov za nastavak dijaloga.
Srbija treba da trazi izvrsenje SVIH dogovorenih i potpisanih stvari od strane Pristine.To je zbog ravnopravnog tretitanja i svog statusa kao pregovorne strane ali i kao potvrda kredibiliteta EU ili sada SAD ako se jave kao posrednici.
Ovako , Pristina se javlja samo kao trazilac a Srbija kao izvrsilac zahteva a EU zbog mira u kuci povladjuje.
To je kao kada roditelj, u zelji da sacuva svoj autoritet, kazni oba deteta zbog necega , ne ulazeci u sustinu problema ili svoje nemoci da jedno dete urazumi i privoli na kompromis.

(utorak, 20. avg 2019, 09:18) - anonymous [neregistrovani]

Potpuno pogresno

Ako smo mi pali samo na takse, onda zaista ovo i ne treba nastavljati. Ne mogu cudu da se nacudim. Takse !!!!!??