Kvinta: Priština da ukine takse, Beograd da ne lobira za povlačenje nezavisnosti

Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti, navodi se u zajedničkoj izjavi tih zemalja.

U izjavi vlada pet zemalja se ističe da status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i da jednostavno nije održiv.

Nakon godina stagnacije došlo je vreme, navodi se u zajedničkoj izjavi, da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije.

"Stoga pozivamo Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti", kaže se u saopštenju.

Zemlje Kvinte su spremne, kako se navodi, da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju  ulogu u procesu, ali to ne mogu da učine sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.

"Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Želimo da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost. Spremni smo da u tome pomognemo na svaki mogući način", zaključuje se u zajedničkoj izjavi vlada Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

broj komentara 32 pošalji komentar
(četvrtak, 15. avg 2019, 05:29) - anonymous [neregistrovani]

1111111111

Kvinto, o ko li vas takve porodi, da vas zemlja i narodi moraju trpjeti?
Nećemo i šta nam možete?

(sreda, 14. avg 2019, 07:48) - anonymous [neregistrovani]

хммм

Овима из групе земаља: Нема ништа од тога!

(sreda, 14. avg 2019, 06:32) - anonymous [neregistrovani]

Nato i blato

Pa ovo su isti oni koji su nas bombardovali.

(sreda, 14. avg 2019, 02:58) - anonymous [neregistrovani]

Poruka zemljama Kvinte

Prostudirajte Rezoluciju Savete Bezbednosti UN 1244 pa se onda javite!

(sreda, 14. avg 2019, 02:27) - anonymous [neregistrovani]

A obrnuto...?

kad bi Srbija uvela takse na svu robu sa Kosova i povukla kad Kosovo povuce sve prethodne zahteve o priznanju, da li bi Kvinta bila zadovoljna?

(sreda, 14. avg 2019, 00:19) - anonymous [neregistrovani]

Jelto nas savjetuju

Oni sto nas bombama..sankcijama i progonom milion Srba s ognjista....koji nas sad eksploatisu sve pokupovali i djecu nam odvode da tamo rade i umiru za njihove drzavne kase(moderni robovi bez lanaca)......more nece ni vasa vjecno gospodo iz tkz Kvinte....

(utorak, 13. avg 2019, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Sada je jasno

i konkretan razlog zasto je Pristina uvela takse. I svi koji stoje iza toga..

(utorak, 13. avg 2019, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

Toliko

Toliko o nasim prijateljima Francuzima i Talijanima koje ce nas predsednik i dalje docekivati sa hljebom i soli u Srbiji.

(utorak, 13. avg 2019, 15:02) - Petar [neregistrovani]

Nasi prijatelji

Samo da nas ovakvi i ovi nasi takozvani prijatelji ne savetuju sta da radimo. Odlicno znamo sta nam oni misle, spremaju i za koga oni lobiraju. Oni zaista nemaju obraz.

(utorak, 13. avg 2019, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

Poruka Kvinti

Da povuku priznanje terorističke tvorevine Kosovo i omoguće vraćanje vojske, policije i pravosuđa Srbije na Kosmet, da predaju sve OVK zločince pravosuđu Srbije, da prestanu da blokiraju Interpolove poternice koje je raspisala Srbija, da se izvinu i plate ratnu odštetu za ratne zločine koje su izvršili agresijom na Srbiju i Crnu Goru 1999.