Đurić za RTS: Priština želi od KiM da napravi geto pod otvorenim nebom

Odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju je šamar u lice Evropi, razvijenom civilizovanom svetu, šamar u lice svakoj ideji dogovaranja bilo gde u svetu, kaže za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Poručuje da Srbi u južnoj srpskoj pokrajini ne treba da budu zabrinuti jer je Srbija uz njih i najavljuje još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

Marko Đurić je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a istakao da Priština odlukom o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na KiM pokušava da izoluje Srbe na KiM.

"Priština želi ovom odlukom da Srbe na KiM izoluje, da im se preseče svaka komunikacija sa njihovom državom Srbijom. Srbima se ograničava sloboda kretanja, ograničava sloboda izbora, njima se ograničava najelementarnije ljudsko pravo i od Kosova i Metohije žele da naprave geto pod otvorenim nebom", ističe Đurić.

Ističe da je EU dužna da reaguje i to spreči – da se prekine sa sprečavanjem slobodnog protoka robe, ljudi i kapitala.

"To što Priština radi je vraćanje u srednji vek, to je kršenje svih mogućih principa, i ćutanje na to je politički neispravno", navodi direktor Kancelarije za KiM.    

Ističe da Evropska unija i zapadne države imaju mehanizme da spreče ponašanje Prištine.

"U Prištini treba da konačno prestanu da se igraju sa vatrom a u Evropi konačno moraju da prestanu da ćute jer vide da Prištine ne poštuje sporazume. EU ima mehanizme i zapadne države čije je KiM čedo imaju mehanizme da ovo ludilo prekinu i ja ih pozivam da prekinu i postavljam pitanje šta je još potrebno da se desi, šta je potrebno da njihovi miljenici u Prištini urade. Da li je potrebno da dođe do požara na Balkanu, da li je potrebno da dođe do novih stradanja da bi oni konačno zaustavili lidere bivše terorističke OVK od ovog divljanja kome izgleda nema kraja, a nema mu kraja jer oni ne reaguju", navodi Đurić.

Ističe da odluka Prištine ne predstavlja samo šamar Beogradu već da ta odluka predstavlja napad na sam koncept dijaloga, razgovora, sigurnosti u bilo kakav sporazumni dogovor. 

Najavljuje još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

"Srbija će strahovito, mudro, promišljeno i odgovorno predočavati i našim prijateljima i onima koji su to manje bili u prethodnom periodu sve argumente. Nastavićemo sa žestokom diplomatskom delatnošću jer istina o Kosovu i Metohiji mora da se čuje daleko", poručuje direktor Kancelarije za KiM.

Podseća da je Beograd već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija, te da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvane države Kosovo.

broj komentara 33 pošalji komentar
(subota, 06. jul 2019, 09:26) - mika [neregistrovani]

*

Jasno je da Pristina zeli da izoluje i da protera Srbe sa Kosova.

(subota, 06. jul 2019, 05:48) - Pedja [neregistrovani]

Nepokolebljivo

Ni ovaj potez nece uplasiti Srbe na KiM koji nikad nisu ni ocekivali nista dobro od Pristine.

(petak, 05. jul 2019, 22:24) - Goga [neregistrovani]

Komentar

Albanci su sa svojim ponasanjem dotakli don.

(petak, 05. jul 2019, 21:32) - Milan [neregistrovani]

jj

Najgore od svega je sto svet cuti o ovome i tako im daje tihu podrsku.

(petak, 05. jul 2019, 17:44) - Marko [neregistrovani]

EU

EU mora da reaguje na ovu bahatost Prištine!

(petak, 05. jul 2019, 17:02) - Tina [neregistrovani]

Bahatost

Pristina se ponasa zaista neodgovorno.Njihovo ponasanje je zaista za svaku osudu.Vreme je da se stane na put albanskom ludilu.Srbi na KIM zasluzuju da zive kao sav normalan svet.Preterali su sa vrsenjem pritiska.

(petak, 05. jul 2019, 16:39) - Ana [neregistrovani]

KiM

Prištini se takav scenario ne sme dozvoliti.

(petak, 05. jul 2019, 15:26) - Deki [neregistrovani]

interesi

Pristina gubi na svim poljima i pokazuje veliku nervozu.

(petak, 05. jul 2019, 14:45) - tale [neregistrovani]

tale

Priština se neće zaustaviti dok god na Kosovu bude bio i jedan Srbin

(petak, 05. jul 2019, 13:46) - Tina [neregistrovani]

Rts

Pristina se poigrava sa nama!