Vučić: Ugrožavanje imovine SPC bi pokvarilo odnose sa Crnom Gorom

Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dve zemlje, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je rekao da će zamoliti vlasti ili većinu u Crnoj Gori da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmeren.

Aleksandar Vučić je tako odgovorio na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

"Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori", istakao je Vučić. 

Kaže da je predloženi akt loše rešenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahteva.

"Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa Crnom Gorom, već da gradimo dobre odnose, imam molbu prema vlastima ili većini u Crnoj Gori da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo srpskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogoricima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalnosti", poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je mnogo više od svega i to je njegova molba vlastima u Crnoj Gori, ako žele da je čuju i usliše.

"A, ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti u skladu sa tim da se ponašamo", dodao je Vučić.

Takva odluka, naime, kako je ukazao predsednik, u značajnoj meri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose, koje Srbija i Crna Gora danas imaju.

"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo stvaranju loših odnosa, a tome se niti nadam, niti to želim, već želim najbolje odnose Srbije sa Crnom Gorom", naveo je Vučić.

Izjava Selkovića nije na fer način preneta 

Vučić je rekao da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način preneta, te da je Selaković jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da iznosi lični stav.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Selakovića, ukazao da nije gledao emisiju u kojoj je on govorio, već da je video samo vesti na agencijama.

"U regionalnim medijima sam, međutim, video neku vrstu hajke. Nisu na fer način preneli šta je Selaković rekao. Nije istina da je govorio o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da je to njegov lični stav kao pravnog istoričara", objasnio je on.

Vučić je, međutim, podsetio da je Crna Gora postala nezavisna 2006. godine, a pre toga su, kaže, vlastodršci u Beogradu, Beogradskim sporazumom, pogazili Ustav.

"Sa Havijerom Solanom su potpisali Beogradski sporazum i razorili SRJ, i bez ikakvog referenduma prešli sa federacije na konfederaciju. Potom je došlo i do otcepljenja usled užasnog vođenja kampanje iz Beograda, i kao da su mnogi međunarodni faktori učestvovali u dogovoru da se Crna Gora odvoji", rekao je on.

Dodao je da su sposobnosti naših vlasti bile takve da je samo dve godine kasnije i Priština jednostrano proglasila nezavisnost.

"Gubili smo jedno za drugim. Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu, i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima", podvukao je Vučić.

Mediji su preneli da je Selaković rekao da je Crna Gora "klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, posle svega, živi 31 odsto Srba".

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Црква отета 1922. ?

Да је отета пре 500-600 година да схватим, али отета новокомпонована црква, пре мање од 100 год. па то је неозбиљно!

(petak, 14. jun 2019, 08:24) - Master [neregistrovani]

Master

Šta bi sad Vladika rekao da može da vidi ove nove Crnogorce! Jad i beda!

(petak, 14. jun 2019, 08:05) - Zabrinuta [neregistrovani]

Zastitite nas od samovlasti Crkvr

Dok Predsednik brani imovinu SPC u Crnoj Gori, SPC u saradnji sa ljudima iz njegovog kabineta u Srbiji brutalno otima imovinu fizickih lica, starih i nemocnih.
SPC i visoki funkcioneri iz kabineta Predsednika su iznad ustava, zakona, suda...i molim predsednika da snagom funkcije koju obavlja u R.S.spreci da se na ovaj nacin dostojanstven Srpski narod pretvara u rulju koja besciljno koraca putevima svoje jedine i voljene Srbije.

(petak, 14. jun 2019, 05:17) - anonymous [neregistrovani]

Хрватска је поштенија од Црне и Горе!

Раде исто и једни и други против нас, али нас први не воле отворено, а други су по потреби (или користи!) час Црногорци, час су нам браћа, а признали су "Косово" и увек гласају против наших интереса и на нашу штету! Мислите о томе....

(četvrtak, 13. jun 2019, 22:06) - Joka [neregistrovani]

Cvet

Bili smo jedan narod, a sada su ih interesi okrenuli protiv brace.

(četvrtak, 13. jun 2019, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno odnosi sa CG????

Sve dok nasi politicari budu govorili o 'dobrim odnosima sa CG', sve do tada ce Milo i kompanija da teraju po svome. Zabijamo glavu i pesak i svesno okrecemo glavu od problema koji definitivno postoje, posle kad se desi nesto nepredvidjeno djavo ce nam biti kriv.

(četvrtak, 13. jun 2019, 16:49) - Darko [neregistrovani]

ajmo

na more dodjite, nema ajkula!

(četvrtak, 13. jun 2019, 16:14) - Михаил Россия [neregistrovani]

Украинским путём

Izgleda, da aktuelno rukovodstvo Crne Gore poslo putem ukrajinske vlasti.
U Ukrajini proganjaju i maltretiruju sve, sto je rusko, a u Crnoj Gori sve, sto je srpsko.
Zajednicka istorija, kultura, tradicija, jezik i vera, sve je meta lokalnih nacionalista, koji hoce da razdvoje i posvadja dva bratska naroda.
Samo ostalo, da se rasplamsa rat izmedju crnogorskih nacionalista i srpskog stanovnistva Crne Gore, a crnogorsko rukovodstvo da objave Srbiju za drzavu-agresora, kao sto to uradili vlasti Ukrajine.
Ovo je put u haos i smrt. Nadam se, da pokrovitelji Crne Gore Sveti Vasilije Ostroski i Sveti Petar Cetinjski da zastite svoju domovinu od toga zla!
Pozdrav iz Sankt-Peterburga!

(četvrtak, 13. jun 2019, 15:58) - Crnogorac [neregistrovani]

Crnogorska Crkva

1922.g je oteta crkva Crnogorcima i sad je vraćamo.
Toliko je jednostavno.
Proučite istoriju i biće vam jasno.
Svako dobro svoj Pravoslavnoj braći.

(četvrtak, 13. jun 2019, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Šta bi radili?

Pokvarili bi odnose? A jesu sad mnogo dobri ili šta? Cvetaju bogami...