Priština obeležava 20 godina od ulaska NATO trupa

Na trgu Majke Tereze u Prištini obeležava se 20 godina od ulaska NATO snaga u južnu srpsku pokrajinu. Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer rekao je na ceremoniji "Za našu slobodu" da će Amerika i dalje biti na strani Kosova. Na ceremoniji su govorili i Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Metju Palmer je, međutim, pozvao predstavnike centralnih kosovskih institucija da intenziviraju svoje napore u postizanju sporazuma sa Beogradom.

"Uz uzajamno priznavanje, to bi zaustavilo sve sporove, kojima bi se uklonile sve prepreke", rekao je Palmer na svečanosti povodom obeležavanja 20. godišnjice ulaska NATO snaga na Kosovo. 

Prema njegovim rečima Priština i Beograd bi trebalo da rade zajedno u ime svih žrtava i pronađu nestale.

"Iz njih se mora isključiti nacionalistička retorika", dodao je američki zvaničnik.

Pre Palmera povodom godišnjice ulaska NATO-a, govorio je Bil Klinton, tokom čijeg mandata je naređeno bombardovanje SR Jugoslavije, a potom i ulazak NATO trupa na Kosovo.

"Zahvaljujem građanima Kosova na ovom gostoprimstvu. Mnogo mi se sviđa i biće mi velika čast da ostanem sa vama, veoma sam zahvalan što sam danas sa Madlen Olbrajt i Veslijem Klarkom... Znam da je u vreme mira najvažnije ispitati šta treba dalje raditi. Morate da ustanete i da radite za ono što je važno", rekao je Klinton.

Američki državni sekretar u vreme bombardovanja Medlin Olbrajt rekla je da je srećna što je danas u Prištini, dodajući da odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka.

"Rat na Kosovu je bio obračun između varvarskih ubistava i snaga, razgovarali smo o tome kako je naš savez jedinstven i najvažnije je da smo to učinili. Posetila sam kosovski izbeglički kamp gde sam hodala po prašnjavom tlu, gde je preko 20.000 proterano. Rekla sam izbeglicama da ću se vratiti kada budu tamo da im pomognem za dobar i normalan život. Ispunili smo ovo obećanje, nakon mesec dana, vratila sam se sa velikom grupom građana, gde je bilo puno emocija i nada", rekla je Olbrajtova na svečanosti u Prištini.

Centralne vlasti su u Prištini, kod centra "Boro i Ramiz" odredile trg koji će nositi naziv Madlen Olbrajt, a popodne će otkriti bistu sa njenim likom.

Kosovski predsednik Hašim Tači je odlikovao Medlin Olbrajt Ordenom slobode.

Na skupu u Prištini, organizovanom pod nazivom "Za našu slobodu", govorili su i predstavnici centralnih institucija - Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj.

Među gostima na današnjem skupu bili su premijer i predsednik Albanije Edi Rama i Ilir Meta, bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić i drugi.

Današnjoj ceremoniji u centru Prištine prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Sta znaci to vase "uzajamno" priznanje gospodine Palmeru?

Treba ju li ti krvnici, koji su iz zivih Srba vadili organe, da bi ih prodavali vama na zapad, da priznaju drzavu Srbiju, ili sta?
Te vase zapadnjacke, uvek nove smicalice, ostavite za kod kuce, gospodine!

(sreda, 12. jun 2019, 20:22) - Воронцов [neregistrovani]

НАТО окупатор је превазишао Осовину

Размере злочина можда су једнаке и у доба окупације Осовине и НАТО прма Србима на КиМ, али под НАТО окупациом етничко чишћење Срба и уништење материјалних и културних добара превазилази окупацију Осовине.

(sreda, 12. jun 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

None Tereza

Mogu da slave sta hoce. Nikada drzava biti neće. Ili mi ili oni treceg nema. Ovi zlikovci sto su se sastali u Pristini ne predstavljaju ništa sem genocidnog ponašanja prema Srbiji. Mi svoje najmilije joje smo izgubili nikad zaboraviti necemo. Dzaba svaki dan pritisak iz zemalja bivse YU. Nećemo se nikada predati.

(sreda, 12. jun 2019, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine Palmer,

Pre dva dana ste u Beogradu rekli da treba da prestanemo da gledamo u prošlost i da se okrenemo budućnosti, a sada u Prištini slavite ono što je bilo pre 20 godina!

(sreda, 12. jun 2019, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

I mi bismo trebali

Čak ni nacistička okupacija nije toliko trajala, a po broju žrtava mislim će je isto prevazići...ako takav dan žalosti ne vredi da se obeležava, neznam koji vredi...

(sreda, 12. jun 2019, 16:23) - Nedo [neregistrovani]

Srbija

Zivilo nam bratstvo i jedinstvo!