Trinaest zemalja-članica EU traži ubrzanje integracija Zapadnog Balkana

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su trinaest zemalja-članica EU zatražile ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, a pre svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine.

Zahtev su uputile Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka, prenosi BTA.

U zajedničkom saopštenju ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, kao ključni instrument za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta.

Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog meseca preduzmu "dalekovidne, hrabre odluke" koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi, u skladu sa standardima i vrednostima EU.

Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava "horizontalni kriterijum" za napredak zemalja kandidata za članstvo.

Dodaje se i da zemlje u regionu moraju da rade na bliskoj regionalnoj saradnji i pravim dobrosusedskim odnosima.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 22:46) - anonymous [neregistrovani]

@Srbija dzabe ubrzano kreci

A ko kaze da narod u Srbiji zeli da udje u EU? Videli smo na sta je Hrvatska spala posle ulaska u EU, kada se uzme u obzir pad investicija za 44% i enorman odliv stanovnistva. Ja ne bih voleo da Srbija dozivi takvu sudbinu. EU vise nije ni blizu ono sto je bila pre deset i vise godina.

(sreda, 12. jun 2019, 22:11) - Siniša [neregistrovani]

Srbija džabe ubrzano kreči

Prvo ide Crna Gora sama, a tek posle toga idu u paketu zajedno: Srbija, Severna Makedonija, Albanija i Kosovo. Ako ne bude moglo Kosovo, neće ni Srbija. Napravit će paket bez Srbije i Kosova.

(sreda, 12. jun 2019, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Hajde da vidimo da li iko iz glavne EU slusa ili pridaje paznju ovim clanicama iste. To ce biti znak, tj. potvrda kako EU stvarno deluje i ko se u stvari samo pita. Isto otreznjenje treba da prime ka znanju i svi pretendenti na ulazak, jer ako ove zemlje, koje su vec fromalno u EU, nemaju nikakvu tezinu, sta onda svi pretendenti ocekuju od ulaska?