Brnabić: Odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regiona

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota razgovarali su o situaciji u regionu i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regiona i da je neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje saradnje na rešavanju otvorenih pitanja.

Prema rečima hrvatskog ambasadora, priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključno je za prosperitet svih zemalja regiona. To će biti jedno od važnih pitanja tokom predsedavanja Hrvatske Savetu Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine.

Gordan Bakota je izvestio predsednicu Vlade da je cilj Hrvatske da tokom predsedavanja organizuje Samit EU – Zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo evropska perspektiva regiona i proširenje EU.

Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost i etničku pripadnost, bili jednako tretirani.

U interesu obe države je i unapređenje u domenu prekogranične saradnje, korišćenjem IPA fondova.

O infrastrukturnoj saradnji, Brnabić je istakla unapređenje železničkog saobraćaja, objašnjavajući da će 2020. godine, u domenu infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na železnici.

Na sastanku se razgovaralo i o saradnji privrednih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organizovanje privrednog samita dve države tokom 2019. godine.

Premijerka Brnabić i ambasador Bakota saglasili su se da bi poseta predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića Srbiji u predstojećem periodu bila dobar signal za dalje unapređenje saradnje i međudržavnog dijaloga.

broj komentara 0 pošalji komentar