"Status kvo nije rešenje, Beograd i Priština da reše problem”

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar navodi da je istorijski trenutak da Beograd i Priština reše problem "jednom za svagda", navodeći da status kvo nije rešenje.

Mateja Norčić Štamcar je na konferenciji Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije rekla i da "svi dobro znaju" da put Beograda i Prištine ka Evropskoj uniji zavisi od uspostavljanja normalizacije odnosa, jer, kako je dodala, Unija ne želi da nestabilnost u regionu.

"Evropska unija i sve države članice su mnogo puta pozvale Kosovo da odmah povuče takse (na srpsku robu) kako bi se vratili dijalogu. Smatramo da za dijalog ne postoji alternativa. Ove takse stoje Kosovu na putu ka EU", rekla je Norčić Štamcarova.

Ističe da je proširenje ka Zapadnom Balkanu sada važnije nego ikada i da je u interesu Unije da obezbedi stabilnost i prosperitet u svom direktnom susedstvu.

"Naš cilj je da izbegnemo uvoženje nestabilnosti, a da izvezemo stabilnost. Ako investiramo u Zapadni Balkan, investiramo u stabilnost i bezbednost cele Evropske unije", rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Kako je rekla, sa strateškog aspekta ne bi bilo mudro da EU napravi prostor koji bi drugi međunarodni akteri mogli da iskoriste, a koji nisu u saglasnosti sa stavovima EU.

Ističe da je na Zapadnom Balkanu neophodan proces transformacije u kome će društva napredovati, navodeći da se to već dešava, ali da posao još uvek nije završen.

"Može da se kaže da su svi naši partneri napredovali tokom ovih godina, ali različitim brzinama i intenzitetom. Srbija i Crna Gora su najdalje otišle u tome. Pre godinu dana Severna Makedonija je dobila zeleno svetlo i napredovala, kao i Albanija. Nadamo se da će u junu 2019. godine na sastanku saveta svi dobiti zeleno svetlo", rekla je Norčić Štamcareva.

Dodaje da u reformama takođe napreduju BiH i Kosovo i Metohija.

"Mi sada radimo na važnim instrumentima kao što su pisanje godišnjih izveštaja za svaku zemlju i videćemo kako će se to odraziti na zaključke koji će biti doneti u junu", navela je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

"Borba protiv korupcije i pranja novca" 

Podvukla je da proces evropskih integracija zavisi od zasluga svake zemlje pojedinačno, a ali da sve one treba da se bave problemima koji postoje u vladavini prava i borbi protiv korupcije.

"Neophodno je da se ostvari napredak u borbi protiv korupcije, borbi protiv pranja novca", dodala je Norčić Štamcareva.

Takođe, ukazala je da sve zemlje u regionu moraju još više da rade na pomirenju i na rešavanju nasleđa prošlosti.

"Sva otvorena bilateralna pitanja se moraju rešiti pre pristupanja jer EU ne želi da uvozi bilateralna nerešena pitanja", istakla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Ukazala je i da, ukoliko region ne napreduje zajedno, i svaka zemlja pojedinačno ne može napraviti veliki napredak ka EU.

"Region mora da pokaže da je spreman da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom, da prevaziđe probleme i da bude deo zajedničke budućnosti u EU. EU je spremna da nastavi s političkom i finansijskom podrškom našim partnerima sa Zapadnog Balkana", zaključila je zvaničnica Delegacije EU.

Poručila je i da su parlamenti stubovi demokratije i da tu treba da se odvija debata.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 14:41) - Драган [neregistrovani]

Статус

Status kvo je realnost na terenu, Osstalo su želje i diplomatska priča.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Nas ucenjuju sa nasim,

a pojedine drzave EU i dan danas imaju kolonije.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Neka povuku nezavisnot i problem ce biti resen za mesec dana!!!

(ponedeljak, 15. apr 2019, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

Jednom zauvek...

...da Patrijaršija ostane van Srbije.E.pa neće da može,gospodo i gospodje.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 13:02) - Воронцов [neregistrovani]

Ко може решити такав проблем

Тзв Косово помогнуто од стране САД и највећег дела ЕУ хоће признање суверенитета. Може ли Србија прихватити тако нешто ? Мислим да је тако нешто неприхватљиво. И онда о чему се има преговарати ?

(ponedeljak, 15. apr 2019, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Tako je

I mi jesmo za resenje, ali ne pod ovim necivilizovanim uslovima koje nam Pristina diktira.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 11:56) - Vlada [neregistrovani]

saradnja

Srbija ima jasan cilj i teži ka tome na diplomatski način za razliku od albanaca

(ponedeljak, 15. apr 2019, 11:54) - Svetac [neregistrovani]

"Статус кво није решење, Београд и Приштина да реше проблем”

Dogovor podrazumeva rešenje gde su sve strane zadovoljne,ali nametanje volje i pritisci sa druge strane ije dogovor već ucena i opasno narušavanje demokratskih načela.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 11:46) - vanja [neregistrovani]

Srbija nije sporna u tom odnosu

Kako je moguce da su EU i sve njene članice zatražile od Kosova da povuče takse na srpsku robu a da oni to nisu uradili? Znači da ih štiti neko mnogo jači a znamo i ko! Najbitnije je da se održi stabilnost u regionu ali Srbija svakako nije sporna u tom odnosu niti koči dijalog sa Prištinom. To je ozbiljan problem i drago mi je što neko razmišlja o tome, da ih treba zaustaviti.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 11:46) - Ana [neregistrovani]

Ukidanje taksi

Da ali pitanje je kako resiti taj problem usled stalnih provokacija od strane Prištine...Lako je to reci...neka ukinu za pocetak takse.