Brisel predlaže Prištini konkretno rešenje za takse

Visoka predstavnica Mogerini, komesar Johanes Han i komesarka za trgovinu Margaret Malmstrom uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem objašnjavanju stav EU da tarife na robu iz Srbije moraju da budu hitno povučene, potvrdila je portparolka EU Maja Kocijancic.

"U pismu je ponovljena ponuda komesara Hana kako rešavati pritužbe Prištine o funkcionisanju Cefta sporazuma na odgovarajući nacin," rekla je Kocijančič, ne navodeći detalje.

U rešenju bi, između ostalog, naziv "Unmik" u Cefta, bio zamenjen sa "Kosovo*".

Predstavnici EU, međutim, kao znak dobre volje zahtevaju da pre ponedeljka, 17. decembra, kada je u Briselu sednica Saveta SSP, da Kosovo privremeno obustavi izvršenje odluke o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, javlja Koha.

Ipak, elektronski mediji u Prištini prenose da kosovska vlada neće prihvatiti kompromis.

Savetnik Ramuša Haradinaja Avni Arifi potvrdio je da je vlada dobila pismo na koje će premijer odgovoriti u ponedeljak.

"Pismo neće sadržati nikakve drugačije stavove koji već nisu poznati građanima Kosova. Sve pozicije Vlade poznate su građanima", rekao je Arifi.

Mediji zaključuju da će na osnovu ove izjave, odgovor Mogerinijevoj i drugim komesarima EU biti negativan.

U međuvremenu KTV javlja da bi Haradinaj sutra trebalo da se sastane u Briselu sa Federikom Mogerini. Kako se navodi, sastanak vladine delegacije održaće se u okviru procesa implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU.

Očekuje se, kako navodi KTV, da će se razmatrati i rezolucija o dijalogu, odluka o osnivanju vojske, kao i o uvođenju takse od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije.

broj komentara 32 pošalji komentar
(nedelja, 16. dec 2018, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

Жељотека

Још му испуњавају жељице!
Што ти је љубав!

(nedelja, 16. dec 2018, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

ZSO

A šta je sa Zajednicom srpskih opština? Niko ne priča? Možda je to i bio cilj ovih provokacija sa taksama?

(nedelja, 16. dec 2018, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

evropa nije svesna da ako pusti kosovo i albaniju da se ujedine ili da udju u eu ili nato da ce sa njima da imaju sto puta vece probleme nego sa turskom, a onda se turska i albanija mozda pobratime za unistavanje evrope, velika albanija ili kosovo kao samo i nezavisno je problem u najavi, ukoliko se pak tako desi, mi treba da krenemo u totalni obracun. : aj zdravo

(nedelja, 16. dec 2018, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Takav sporazum je neprihvatljiv za Srbiju

Je li to taj obavezujuci sporazum? Osmah istupiti iz CEFTA sporazuma ako je potpisnik Kosovo.

(nedelja, 16. dec 2018, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

Пази решења!?

Добро вам је решење, Европејци! Ако им понудите да пише "Албанска Република Косово", а уместо "Република Србија" да пише "Цефта/Београд-Србија*.-(са звездицом, тачком и минусом)", можда би скинули таксе на 50%... на недељу дана?

Па да нам, радосни и насмејани, дотрчите са причом како обе стране треба да учине уступке!

(nedelja, 16. dec 2018, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

Kom

Da li je ovo rešenje zaista za Srbiju prihvatljivo?

PS. Kao gradjanin Srbije stidim se nekih kometara gde se poziva na represiju nad albancima koji žive na jugu Srbije.

(nedelja, 16. dec 2018, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

nije lose

vracamo se u un. sve ide po planu. samo malo strpljenja i ...

(nedelja, 16. dec 2018, 19:25) - anonymous [neregistrovani]

Okrenuti se pregovorima sa Evroazijskom Unijom i ODKB

A EU suspendovati do daljnjeg dok oni u EU i njihovi puleni u privremenim institucijama u Prištini ne ispune potpisane sporazume. Dok ne ukinu takozvanu ilegalnu vojsku Kosova proglasiti okupaciju Kosmeta i otvoriti vojne baze ODKB u Srbiji. Kad može da ima Amerika i EU vojne baze u Srbije onda mraju da imaju i nama prijateljske zemlje iz ODKB.

(nedelja, 16. dec 2018, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Natrag u UN....

Ujedinjene Nacije su nam jedina sansa jer Evropa je protiv nas od prvoga dana. Bila je velika greska rukovati se i pregovarati sa Tacijem, ratnim zlocincem. Mi smo mu time dali puni legitimitet za pregovore a ujedno mu i oprostili zlocine koje je pocinio i on kao i svi drugi politicki aktivni zlocinci na Kosovu. Postojeca politicka struktura Kosova nije u stanju da samostalno ucini bilo sta /osim otvaranja nekoliko slasticarni/ bez aktivnog ucesca EU + NATO a dobro znamo kakve su i oni zlocine pocinili prema srpskom narodu. Mi dakle pregovaramo sa dvostrukim ili trostrukim zlocincima i sta tu mozemo ocekivati. Zato, natrag u UN i rezoluciju 1244 na stol /dnevni red/.

(nedelja, 16. dec 2018, 18:59) - anonymous [neregistrovani]

Povlacenje

Ova igra ce trajati sve do isteka mandata postojecoj garnituri a Srbija ako nastavi sa dosadasnjom politikom "cutim i trpim" ne pise se dobro.