Dogovoreni svakodnevni kontakti Vojske Srbije i Kfora

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saglasili su se, u današnjem telefonskom razgovoru, da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region.

Predsednik Vučić zahvalio je generalnom sekretaru Stoltenbergu na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namera tzv. Kosova da "transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme", navedeno je u saopštenju iz Predsedništva.

Vučić je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i zbog opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsednik Vučić je upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Generalni sekretar Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas, održana u oktobru u Srbiji.

Takođe je naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Stoltenberg ponovio Haradinaju stav o transformaciji KBS

U saopštenju NATO-a se navodi da je Stoltenberg lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

Navodi se da je Stoltenberg zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima ministarskog sastanka NATO-a o Zapadnom Balkanu.

Dodaje se da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

"Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotnosti sa preporukama mnogih NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatlantske integracije", navodi Stoltenberg.

Ističe da je Hardiniju ponovio i stav NATO-a da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažmana sa bezbednosnim snagama Kosova.

"Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija", kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

"NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju Kfor, koja ima mandat Ujedinjenih nacija", zaključio je Jens Stoltenberg.

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 20:48) - Dijego [neregistrovani]

KFOR

KFOR će zaista učiniti sve da spreče sukobe na KiM. KFOR mora pod hitno da zaštiti Srbe na KiM.

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:45) - HN [neregistrovani]

značajno ≠ većinsko

“"НАТО остаје посвећен очувању мира и стабилности на Косову кроз своју мисију Кфор, која има мандат Уједињених нација", закључио је Јенс Столтенберг.”

КФОР није мисија НАТО, већ СБ УН.

У складу са одредбама Резолуције СБ УН, само је значајно учешће НАТО у тој мисији, што не значи по аутоматизму и већинско, јер ти односи могу у току трајања одредби Резолуције и да се промене!

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

vjerujem...ne verujem. ..verujem..ne verujem..

Ipak..ne verujem...
nebi Pristina to radila...zna Pristina da ima vasu podrsku...
Hm..hm..dobro to umotavate. .

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:04) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Da nasa vojska ima svakodnevni kontakt sa Kforom? Na taj nacin zeli Nato da zna i prati nasu vojsku. Molim vas ne verujte ovima vise.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:03) - anonymous [neregistrovani]

Taj NATO

NATO je javno protiv tih 100% taksi, a na terenu pomaze albancima da se kamioni zaustavljaju na administrativnoj liniji. Tako mogu biti javno i protiv vojske takozvanog "Kosova", ali je pravo pitanje kako ce oni reagovati ako se ta vojska osnuje. Hoce li kao sa taksama reci da mi smo protiv toga ali to je realno stanje i mi ga prihvatamo? 

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:44) - Deda Pera [neregistrovani]

Ne verujem...

Ne verujem ni reči ovom milosrdnom andjelu. Nama priča jedno anjima drugo i zato oni nastavljaju po svome...

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:35) - Igor [neregistrovani]

Zaboravnost

Jesmo li već zaboravili na obmanjivanje KFOR-a i NATO-a od pre nekoliko nedelja kada je ROSU upala na sever Kosova i pohapsila više Srba? Vučić je rekao da im više ne veruje, a da li im sada opet veruje? Potrebno je pod hitno proširenje misije KFOR'a na Kosovu, npr. ruskim kontingentom ili na neki drugi način.

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Vucicu

Mogli ste dogovoriti i svakih 15 min. kontakt ali oni su Pristini dali zeleno svetlo, a za javnost pricaju ovu pricu. Pristina bez miga Amerike ne sme ni A slovo reci na pres konferenciji.

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

telefon

ovakvi se razgovori ili pregovori ne vode telefonom. Ovde se mora razgovarati licem u lice, ispred novinara i predstavnika stranih ambasada kojima je u stvarnom interesu da se situacija na kosovu smiri.

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:19) - ana [neregistrovani]

mir

Srbija ne zeli ratove vec miran zivot za svoj narod.Nadamo se da ce se sada albanci dozvati pameti.