Mihajlović: Zašto je problem da papa dođe u Srbiju?

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da ne vidi u čemu je problem da papa Franja poseti Srbiju, imajući u vidu da je naša zemlja sekularna država, ali i to da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

"Zašto je problem da papa dođe u Srbiju? Da li to znači, ako kažem da nemam ništa protiv da dođe u Srbiju, da ja manje volim Srbiju i da sam izdajica srpskog naroda? Jedno je odnos SPC i Vatikana i oni treba da grade odnos na svojim uzajamnim odnosima i planovima. Mislim da država tu ne treba da se meša", rekla je Zorana Mihajlović novinarima komentarišući izjavu bivšeg predsednika Tomislava Nikolića o eventualnoj poseti pape.

Naglasila je da je Srbija sekularna država i da mi, s obzirom na to da nas ima svega sedam miliona, nemamo prava da stavljamo zabrane onima koji žele da posete našu zemlju.

"I ta stalna potreba da u zemlji pravimo podelu na izdajnike, pobednike, veće patriote i manje. Mislim da je to loše za naš mali narod od sedam miliona ljudi, hajde da prestanemo da se delimo", poručila je Mihajlovićeva.

Bivši predsednik Tomislav Nikolić rekao je u pozivu papi Franji 2016. da poseti našu zemlju da ga zove isključivo u svojstvu predsednika Srbije i to ako dozvoli SPC.

"Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Nikolić.

Čim je obavešten o tome da vatikanski predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine, Nikolić je reagovao.

"Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC", izjavio je Nikolić povodom navoda o otkazivanju posete pape Franje našoj zemlji, o čemu je prvi put u javnosti nedavno govorio šef diplomatije Ivica Dačić.

Nikolić, kako se navodi, ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, "načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve".

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 23:01)
anonymoussrboljub [neregistrovani]

Ej bre

 kad Crkva resi tada papa moze doci u Srbiju.

(četvrtak, 12. jul 2018, 22:06)
anonymous [neregistrovani]

Jasenovac

A zasto je papi, i ovom sada i papama pre njega, problem da odvoje malo vremena pa da prvo svrate do Jasenovca pa tek onda da dodju u Srbiju? A komentari tipa 'papi treba pokazati dokaze o ustaskim zlocinima' ne piju vode, zato sto Vatikan itekako dobro zna sta se desavalo na ovim prostorima za vreme drugog svetskog rata.

(četvrtak, 12. jul 2018, 20:59)
anonymous [neregistrovani]

Papa treba da dođe u Srbiju i da se sretne sa našim patrijarhom.

Veza sa Vatikanom može pomoći Srbiji u stvaranju tačne slike o Srbiji, a ne one odvratne koju su pravili Amerikanci devedesetih. Papi treba pokazati dokaze o ustaškom zločinu za vreme 2.sv.rata.

(četvrtak, 12. jul 2018, 20:58)
anonymous [neregistrovani]

Секуларна држава

Ако је секуларна, зашто зовете папу? Зваће га Патријарх српске цркве, када и ако за то дође време. 

(četvrtak, 12. jul 2018, 18:47)
MrkDjok [neregistrovani]

Stepinac

Sve dok Vatikan pokusava da Stepinca proglasi za sveca, ne moze drugacije.

Prvo da svrate do Jasenovca, pa onda u Beograd.

(četvrtak, 12. jul 2018, 18:15)
Djordje [neregistrovani]

Papa

Papa je verski poglavar katolika . Radi toga se sve treba pitati poglavar SPC a ne političari. Tako da zaista političari ne pravite buku u vezi posete pape Srbiji.

(četvrtak, 12. jul 2018, 17:39)
Dalmatinac [neregistrovani]

Papa

Papin put do Beograda ide preko Jasenovca. Taj stav je veoma poznat.