Ponta: Počasni sam savetnik Vučića od 2016. godine

Bivši rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je da smatra da to što je dobio državljanstvo Srbije ima "kvalitet koji je počasni i kojim se ukazuje čast".

"Ja sam počasni savetnik predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića od 2016. godine i podržavam partnerstvo Srbije i Rumunije i integraciju Srbije u EU", kazao je juče Viktor Ponta za rumunsku agenciju Ađerpres.

Agencija navodi da je ova izjava usledila nakon što je Blic istog dana objavio da je nekadašnji predsednik Vlade Rumunije dobio državljanstvo Republike Srbije.

Ponta je aktuelni predsednik Odbora za evropske poslove rumunskog parlamenta, a da će imati i srpski pasoš potvrđeno je Blicu u Vladi Srbije.

On je sredinom prošle godine boravio u Beogradu i tada poručio da će Rumunija nastaviti da podržava evrointegracije Srbije, kao i da je to u interesu regiona i čitave Evropske unije.

Ponta je, inače, bio prisutan na sednici Skupštine Srbije u avgustu 2016. godine, na kojoj je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao tadašnji mandatar Vlade, izlagao ekspoze. 

Blic je podsetio da je Ponta i tada rekao da je Srbija uvek bila najbolji sused i prijatelj Rumunije i da što pre treba da se priključi EU.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 13. jan 2018, 03:16)
anonymous [neregistrovani]

Od prošlosti se ne živi.

Zapadna Evropa jeste bila zaostalija od Vizantije, ali je na kraju prevazišla sve!
Tako da i Rumuni teze njima, a od Vizantije nije ostalo ništa. Čak se odmaćio pojam Vizantija, iako je došlo sa Zapada.
Znači, u svemu su pretekli i Srbiju i Rumuniju, a nama ostaje da se tešimo kako smo "nekada, pre 1000 godina bili bolji od Zapada" i to ne zahvaljujući nama, već opet drugima, tj Vizantiji!

(subota, 13. jan 2018, 03:08)
anonymous [neregistrovani]

Ma da!

Renesansa... kako da ne. U Vizantiji su svi bili Rimljani, a naziv Vizantija je došao iz "zaostalog" Zapada.
Rumuni su pod RC bili Dacia, a Slovena nije bilo ni za leka.
To što je Vizantija bila dugovječnija ne znači da je bila dobra. Svi su bili Rimljani i svako vid nacionalnog buðenja bivao je kažnjavan smrću!!!

(petak, 12. jan 2018, 22:36)
anonymous [neregistrovani]

dobra vest

Rumunija veciti prijatelj i saveznik Srbije,pre dolaska Turaka osmanlija Srbija i Rumunija su dozivele renesansu 3 vekova pre nego sto su zapadne drzave to isto dobile,Vizantiski stil i knjizevnost su bili inspiracija za oba dva naroda da na potpuno istoimen nas nacin prikazu lepotu jednog vremena.Red Zmaja kao saveznistvo naroda Balkana u borbi za slobodu mesani kraljevski brakovi oba naroda nas je stavilo u krvno srodstvo i to mora da se postuje i nesmju danasnja geopoliticka pitanja i previranja da budu razlog da srbija izgubi jednog starog saveznika i prijatelja.O ratovima za oslobodjenje s pocetka proslog veka necu ni da govorim jer je cisto ko suza.

(petak, 12. jan 2018, 21:55)
anonymous [neregistrovani]

Rumuni

Su nasi prijatelji....i znam da im je bilo zao Srbije 99te.....Nadam se da ce tako i ostati u duhu prijateljstva i pravoslavlja...

(petak, 12. jan 2018, 17:59)
anonymous [neregistrovani]

Savetnik

Svaka cas, i trebaju nam takvi.