Evropska komisija i nemačka ambasada Tačiju: Sud nije politički

Na optužbe kosovskog predsednika Hašima Tačija na račun međunarodnih zvaničnika da nisu održali obećanja nakon što je formiran Specijalni sud za ratne zločine OVK nad Srbima, reagovali su Evropska komisija i ambasada Nemačke u Prištini.

Hašim Tači je, naime, na konferenciji na kojoj je razmatran izveštaj o tome šta građani Kosova misle o tom sudu, rekao da je pristao na formiranje Specijalnog suda jer su mu međunarodni zvaničnici obećali zauzvrat ubrzanje članstva Kosova u EU i Unesko, liberalizacija viznog režima i omogućavanje Kosovu da formira vojsku.

Prištinski portal Gazeta ekspres objavio je sinoć u tekstu pod nazivom "Kosovo da uradi domaći" da je uputio pitanje o ovim Tačijevim optužbama Evropskoj komisiji i da u Briselu nije dat značaj toj izjavi, osim podsećanja Tačiju da bi Kosovo trebalo više da uradi kada su u pitanju ispunjavanje preostalih kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, zapošljavanje i dijalog sa Srbijom.

Navodi se da je u odgovoru ovom portalu Kancelarija za saradnju sa medijima Evropske komisije jasno istakla izazove sa kojima prištinske vlasti treba da se suoče kako bi unapredile program integracije u EU.

"Kao što su potvrdili Evropski savet u martu i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u nedavnom govoru o stanju Unije, čitav region Zapadnog Balkana ima nedvosmislenu podršku EU za perspektivu proširenja. Kao što smo rekli nakon formiranja vlade u septembru, za Kosovo je neophodno da se reforme o vladavini prava i ekonomije primene odmah", piše u izjavi.

U njoj se naglašava da nova vlada treba da igra aktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi osigurala kvalitetan napredak u dijalogu između Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

"Sve ovo je presudno za Kosovo kako bi nastavilo napred na svom evropskom putu. Kosovo nema vremena za gubljenje", navode iz Evropske komisije za Gazetu ekspres.

U izjavi se ističe da su Specijalističke komore i Specijalno tužilaštvo nezavisne pravosudne institucije.

"Cilj konkretnog uspostavljanja ovih institucija je da one budu u mogućnosti da ponude nepristrasno okruženje za vođenje sudskih postupaka koji proizlaze iz istrage Specijalnog tužilaštva. EU je uvek pozdravljala napore i odluku kosovskih vlasti da uspostave Specijalističke komore i Specijalno tužilaštvo", navodi se u izjavi.

Prištinski portal podseća da je kosovska skupština 2015. dvotrećinskom većinom glasova odobrila ustavne amandmane koji omogućavaju osnivanje Specijalističkih komora i Specijalnog tužilaštva.

Iz nemačke ambasade u Prištini navedeno je da su Specijalizovane komore za ratne zločine na Kosovu, ključne i važne institucije za Kosovo, jer doprinose vladavini prava.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, koji prenosi Koha ditore iz ambasade ističu da Specijalizovane komore nisu povezane sa političkim ciljevima.

"One nikako nisu povezane sa političkim ciljevima izvan njihovog specifičnog mandata", navedeno je iz ambasade.

U odgovoru je navedeno i da je Nemačka stalno podržavala Kosovo u naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko i Interpol i da će nastavati da pruža takvu podršku.

"Uslovi za liberalizaciju viza su jasno postavljeni – demarkacija sa Crnom Gorom i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i dalje ostaju dva neispunjena uslova", navedeno je iz nemačke ambasade, preneo je Kossev

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 19:01)
DDanonymous [neregistrovani]

Dakle,od "neavisnosti" KosMeta nema nista.

Taci je u pravu,obecali su im drzavu i prijem u UN i EU a sada je jasno da od toga nece biti nista.I sta sad?I jos se ljute kad im Taci to javno kaze.A,Albanci vec sada mogu vidjeti da su pogrijesili kada su pristali na "zapadne igre bez granica" i da ce jednog lijepog dana opet otati sami,oci u oci sa Srbima.Igrale se SAD i EU delije na sred zemlje Srbije pa vidjeli da se silom ne moze otimati srpska zemlja.Vremena su se vec sada promijenila i SAD i EU ne mogu vise silom nad Srbima ostvarivati svoje bolesne zamisli i ambicije.