Vučić: Inicijativa "Pojas i put" učiniće svet mnogo bogatijim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu kineskoj državnoj agenciji "Sinhua" da Inicijativa "Pojas i put" predstavlja globalno značajnu viziju koja će doneti ogromnu dobrobit svetu.

Agencija Sinhua navodi da je Vučić Inicijativu "Pojas i put", koju je 2013. pokrenuo predsednik Kine i generalni sekretar Komunističke partije Kine (KPK) Si Đinping, nazvao "jednom od najvažnijih inicijativa koje danas imamo u savremenom svetu" i da ova inicijativa "nije dobra samo za Kinu i njen narod, već je dobra i za mnoge druge zemlje".

Sinhua ocenjuje da je Srbija "učesnik pun entuzijazma" kada je u pitanju ovaj projekat.

"Mogu da kažem, kao predstavnik veoma male zemlje, da bih želeo da ohrabrim članove KPK da nastave s inicijativom 'Pojas i put' i svim drugim inicijativama, zato što imamo potpunu veru i puno poverenje u njih i njihove inicijative. Ljudi i svet biće mnogo bogatiji zahvaljujući dobrim inicijativama, nego što bi bili bez njih", istakao je predsednik Srbije.

Navodi se da je Vučić rekao da je "u poslednjih pet godina Kina postala povezanija sa svetom, dok u isto vreme ostaje čvrsto na putu socijalizma sa kineskim karakteristikama i promoviše sopstvenu kulturu na globalnom nivou".

"Kinezi ne samo što postaju deo svetske politike, već i svetske kulture. Vi postajete jedan od odlučujućih faktora svetske kulture, svetskih komunikacija i treba da budete ponosni na to. Sve to pokazuje da socijalizam sa kineskim karakteristikama funkcioniše", zaključio je Vučić.

 U istom intervjuu Vučić je izjavio da se vladajuća Srpska napredna stranka raduje produbljivanju saradnje sa KPK, koju je nazvao prirodnim saveznikom SNS-a.

Sinhua podseća da je Vučić i predsednik SNS-a i navodi da je on istakao da dve stranke treba da "prodube saradnju, pošto treba da naučimo više od naših kineskih prijatelja".

Agencija Sinhua navodi da Srbija ima sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom.

Navodi se da je Vučić rekao da bi njegova stranka želela da ima češće i raznovrsnije sastanke sa KPK i da je spreman da uči o načinu na koji KPK primenjuje zaključke koje donosi.

"To je nešto čemu treba da se divimo. Učinićemo sve da ojačamo naše veze i učimo iz kineskog primera", naveo je srpski predsednik.

Navodi se da je Vučić dodao da bi neke od dostignuća KPK bilo moguće ponoviti u Srbiji.

Sinhua navodi da je predsednik Srbije nazvao KPK snažnom partijom sa "dobrim planovima i programima za narod" i komentarisao spremnost da "obrati pažnju na kritike i pročisti svoje redove", kao i posvećenost postizanju najboljih rezultata za zemlju.

"SNS će učiniti sve da pojača saradnju", rekao je Vučić.

 Sinhua navodi da je intervju vođen u Beogradu u susret 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine koji počinje 18. oktobra u Pekingu i da je Vučić rekao da Srbija ima puno poverenje u KPK i njene inicijative. 

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 13:01)
Niki [neregistrovani]

Kina

Od ovakve svetske sile treba uciti,a takodje i odrzavati vekovna prijateljstva.

(petak, 13. okt 2017, 13:00)
anonymous [neregistrovani]

Cisto sumnjam bogatijim!

Putevi ne donose samo strane investicije nego i sve vrste problema.Da ne navodim sami smo svestni sta.

(petak, 13. okt 2017, 12:58)
Vrscanka [neregistrovani]

pojas za put

Ekonomska saradnja,kao i protok robe i informacija su preduslov razvitka jugoistocne Evrope a i Balkana, sto je nama od velikog interesa.

(petak, 13. okt 2017, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

investitori

Ovakvi investitori i ekonomski partneri su nasoj zemlji potrebni.

(petak, 13. okt 2017, 12:24)
anonymous [neregistrovani]

napredak

Veoma je znacajno saradjivati sto vise sa Kinom.

(petak, 13. okt 2017, 12:12)
Mirko [neregistrovani]

Dobar plan

Kina je toliko jaka da joj uopste nije potreban ovaj projekat kako bi uvukli manje mocne drzave u svoju ekonomiju kako to kazu protivnici ovoga.Projekat je ogroman i vredan bilione dolara, mislim da bi bilo dobro da svet ima savremenu verziju Puta svile.

(petak, 13. okt 2017, 11:47)
sonja [neregistrovani]

kom

Kina se pokazal kao dobar investitir i ekonomski partner.

(petak, 13. okt 2017, 11:34)
Pedaj [neregistrovani]

Svetska sila

Kina kao najmnogoljudnija država sa ogromnim resursima bitan je činilac na medjunarodnom planu i što je važnije veliki prijatelj Srbije

(petak, 13. okt 2017, 11:28)
anja [neregistrovani]

"put"

Neka nas ni jedan ovakav "put" ne mimoidje.

(petak, 13. okt 2017, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Napredak

Treba se ukrcati na taj voz kojim Kina vodi u prosperitet, ogromna šansa za države kao što je Srbija