Dačić: Lazarević odslužio, a šta je s Haradinajem, Gotovinom?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ambasador SAD kao i svi drugi ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije.

Ivica Dačić kaže da izjave koje su se pojavile u vezi sa haškim osuđenikom Vladimirom Lazarevićem ne mogu da ugroze odnose dve zemlje.

Međutim, podseća da je Lazarević, kao i svi koji su odslužili kazne, građanin kao i svi drugi, te da nigde nije zabranjeno da se oni uključuju u političke procese i daju izjave.

"Ovde je reč o tome da se sada govori da će to ugroziti naše bilateralne odnose, znate šta, Lazarević je odslužio kaznu, Haradinaj je predsednik vlade, koji će tek da odluži kaznu, a da ne govorim o tome da se Gotovina sprema da bude predsednik Hrvatske, a videli ste i Nasera Orića koji je sada oslobođen optužbi", komentarisao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

Poručio je da ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u naše unutrašnje stvari, primetivši da naši ambasadori u inostranstvu ne komentarišu unutrašnje stvari tih zemalja.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot juče je kritikovao ministra odbrane Aleksandra Vulina i podelio na svom Tviter profilu tekst Vašington posta sa naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca".

Skot je napisao da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom". 

Vulin je odgovorio Skotu, rekavši da je Lazarević slobodan čovek, a da je njegovo pravo da poštuje i Lazarevićevu borbu i borbu srpskog naroda.

"Problemi regiona bilateralne nesuglasice"

Evropska unija ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo EU i iz bezbednosnih razloga, jer je bolje da EU kontroliše bezbednosne procese u regionu, nego da ih ne kontroliše, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da kao najveće probleme u regionu vidi nerešene bilateralne stvari između bivših jugoslovenskih republika, što se, kaže, pretvara u noćnu moru regiona.

"Druge globalne stvari, poput terorizma, migracija, klimatskih promena – mi tu ne možemo mnogo da utičemo. Ali ove možemo, za to postoji veća politička volja da se bilateralni problemi rešavaju", rekao je Dačić.

Podvukao je i da Srbija podržava BiH na njenom evropskom putu i da želi da ta zemlja što pre dobije status kandidata, jer je interes da sve zemlje regiona budu u Uniji.

"Status ruskog centra nije još rešen zbog pritisaka"

Ministar spoljnih poslova kaže da status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu još nije rešen zbog toga što se vrše veliki pritisci.

"Nije rešeno zbog toga što se vrše veliki pritisci, što se to pitanje politizuje i što mi ne želimo da to pitanje postane predmet političkih sporova", rekao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

Šef srpske diplomatije je istakao da to treba da se reši na način kako je to, kaže, uobičajeno u skladu sa Bečkom konvencijom.

"Nadam se da će to brzo da se desi", rekao je ministar.

Kada je reč o susretu predstavnika Rusije i SAD koji su o situaciji u Ukrajini razgovarali u Beogradu, Dačić je rekao da je to važna poruka koja doprinosi jačanju spoljnopolitičke uloge Srbije.

"Mi smo bili zaduženi za logistiku, ne ulazimo u to o čemu su razgovarali i da li je došlo do napretka. Razgovor je trajao šest sati i svi su bili zahvalni našoj strani na gostoprimstvu", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara.

Kako je rekao, ne zna zašto je izabran baš Beograd, ali je to bio izbor dve strane, i nije želeo da otkrije u kom se objektu taj razgovor odvijao.

Komentarišući vest da je ukrajinska služba bezbednosti objavila da oko 300 boraca iz Srbije učestvuje u borbama u Ukrajini na strani Rusije, Dačić je rekao da ne podržavamo učešće naših državljana u bilo kom stranom konfliktu, te da postoje zakonske odredbe koje to regulišu.

"Molimo bilo koju stranu da nas o tome informiše. Mi ne podržavamo učešće naših državljana u konfliktima i preduzećmo norme za kažnjavanje takvih dela", rekao je Dačić.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 12. okt 2017, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

Доста је било ћутања....

Браво Ивице, коначно дочекасмо и глас народа.Доста нам је да ћутимо онима, који су нам нанели толико зла и желе да загосподаре Србијом, која има историју, коју нема много земаља.Траг њихових злочина вуче се по свим континентима,а да од 1945.-Хирошима и Нагасаки- па до данас нису одговарали за своја недела-злочине.И имају образ да наше јунаке називају злочинцима и то усред Београда, којег су избомбардовали и нанели нам ненадокнадиву штету како материјалну, тако и убијањем цивилног становништва.И наместили нам отцепљење јужне покрајине-српске светиње, као и Хаг да нам утамане наше јунаке, док на другој страни подржавају своје пријатеље, исто тако ратне злочинце крвавих руку и наређују том хашком риалитију од суда да их ослободи, да би нам се данас цео свет смејао.Зато, још једном:Браво Ивице, мада нисмо политички истомишљеници!!!!!!!!!!

(četvrtak, 12. okt 2017, 19:26)
anonymous [neregistrovani]

@Osuđenik i optuženik

Ima veze, bez obzira na presudu. Lazarevic je branio drzavu od NATO agresora, a Gotovina tj vojnici pod njegovom komandom pobili nekoliko hiljada Srba, uglavnom civila, i proterali par stotina hiljada civila sa njihovih ognjista.To sto je Lazarevic u Hagu 'nagradjen' robijom, a Gotovina slobodom samo potvrdjuje tezu da je Haski tribunal politicki sud.

(četvrtak, 12. okt 2017, 17:51)
anonymous [neregistrovani]

Osuđenik i optuženik

Kakve veze ovde ima Lazarevic sa Gotovinom?

(četvrtak, 12. okt 2017, 15:04)
Воронцов [neregistrovani]

Видим да још има оних који мисле да су Американцима нешто значили савезници у Другом светском рат

Нису им ништа значили већ 1945. Ни Американцима ни Британцима.Већ 1946. администрација америчког председника Харија Трумана дошла је до закључка да је само постојање Совјетског Савеза неспојиво са интересима америчке националне безбедности. Черчил је већ у пролеће 1945. дао да се уради план за напад на Совјетски Савез и напад је требао да почне 1. јула , али су одустали због односа снага. Већ у децембру 1945. имали су планове о бацању атомских бомби на градове у Совјетском Савезу. Черчил је 1947. писао писма америчким конгресменима и молио Американце да баце атомске бомбе на Совјетски Савез. Ето шра њима значе савезници? Зато савезништво са њима у Другом светском не треба ни помињати јер то њима не значи ништа.

(četvrtak, 12. okt 2017, 14:49)
R,Zivkovic,Rotterdam [neregistrovani]

Ambasador

Pa valjda je tada 1998-9 godine citavi svet je mogao videti koje prvi potegao oruzje na S. R.Jugoslaviju , albnaci sa Kosova i albanije ili Jugoslavija? da li je u tom trentku da Jugoslavija kapitulira i Kosovo i Metohiji preda stranom i unutrasnjem neprijatelju na tacni, misli se na deo svoje teritorije ili da sacuva svoju celovitost? gospoda amasodori USA,V. Britanije, Nemacke su Srbiji i srpskom narodu naneli uzasne zive rane da ih ni Istorija toga nece osloboditi!! Molim objavu doslo je vreme da ne treba vise cutati!!

(četvrtak, 12. okt 2017, 14:27)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

Gospodin Skot govori lepo srpski a zaboravio je da je general Lazarevic naslednik snaga koje su spasavale americke pilote ciji su naslednici bombardovali Srbiju. 

(četvrtak, 12. okt 2017, 13:33)
anonymous [neregistrovani]

onaj tko brani svoju zemlju nije agresor. ..

To je duznost i obaveza svakog gradjanina. ..
a SAD su pomogli Hrvatskoj da se desi Oluja i Bljesak i nas Srbe otjeraju sa vjecitih ognjista.....
Sto sam starija nepravda me sve vise i vise boli....

(četvrtak, 12. okt 2017, 13:14)
anonymous [neregistrovani]

Скот

Лазаревић се не може стављати у ису раван са Готовином и Харадинајем! Ако то чини Хаг ми не морамо!