Dačić: Nema reakcije međunarodne zajednice na ispade u Hrvatskoj

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da se ne čuje reakcija međunarodne zajednice i Brisela na nacionalističke ispade u Hrvatskoj.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da postoji zid ćutanja i da nije srećan zbog toga. Međutim, kaže da je siguran da bi bilo reakcija da su se ispadi dešavali u Beogradu.

Komentarišući hapšenje ljudi iz Crvenog krsta na KiM, Dačić kaže da je to nastavak pritisaka na srpski narod. Poručuje da moramo da budemo spremni i da imamo pravne timove koji će se boriti i pružati podršku građanima.

Navodi da je reč o poruci Srbima da mogu da budu optuženi za sve i svašta.

"Pogledajte dokle smo došli kada se i Crveni krst smatra za neprijatelja", naveo je Dačić.

Ukazao je da se međunarodna zajednica ljutila kada je reagovao na laži iz Prištine.

Rekao je da je u Hrvatskoj živelo 580.000 Srba, a danas ih je manje od 200.000, da je u Sarajevu živelo oko 150.000 Srba i u Prištini oko 40.000.

"Ne možemo reći da ti podaci više ne postoje", rekao je Dačić i napomenuo da se međunarodna zajednica ljuti jer je oštro reagovao na to što se traži ukidanje Misije UN.

"Pa šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo?", upitao je Dačić.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KiM, rekao je da je važno što je on pokrenut jer se kosovsko pitanje kod nas koristilo uglavnom na dva načina.

Prvi je izbegavanje teme i prebacivanje "vrućeg krompira" nekom drugom, a drugi je korišćenje u kampanjama za razne nacionalističke retorike koje nemaju veze sa realnošću, rekao je Dačić.

Komentarišući govor predsednika EK Žan Kloda Junkera u kome je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je rekao da to nije različito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio malo i blaži.

Dačić smatra da će EU, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

"Proširenje je lekovito za opstanak EU", naveo je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Dačić je rekao – "kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada".

Kaže da je na primeru Srbije srušeno međunarodno pravo i podseća da je nedavno došao iz posete Vijetnamu.

"Kada otuda dođete, ona vidite šta znači kršenje međunarodnog prava. Kada Srbiji neko nešto zamera, takođe bih rekao da u Vijetnamu nije bilo komandne odgovornosti i da je najveći nivo koji je odgovarao narednik", naveo je Dačić.

Kada je reč o usklađivanju zajedničke spoljne i bezbednosne politike sa EU, ministar napominje da imamo rok do ulaska u EU, a ne zna se kada će to biti.

"Nadam se da će se dotle završiti sukob Zapada s Rusima. Ako se dotle ne završi, onda svi mi imamo veliki problem, pa i sama EU. Treba da gledamo svoje interese, sve je promenljivo", naveo je Dačić.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 14. sep 2017, 17:23)
anonymous [neregistrovani]

Ako je to tako?

Zašto ne prekinete diplomatske odnose sa Hrvatskom...

(četvrtak, 14. sep 2017, 16:16)
anonymous [neregistrovani]

A, ko je ocekivao, da ce nasi naprijatelji, koji su inace prijatelji Hrvatske, da....

.....osude "ponasanje" - Hrvata?! Ja nista nisam ocekivao! Samo da dodam, da ja volim - Ruse!

(četvrtak, 14. sep 2017, 14:24)
anonymous [neregistrovani]

Oluja

Pa Hr je etnicki ociscena od SRBA po zelji zapadnih sila....1910.g je bilo 25% Srba na teritoriji danasnje Hr a danas 3-4%
1914-1941-1991

(četvrtak, 14. sep 2017, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

Pa kada je to tako...

...onda im to recite u lice,a usput postavite pitanje:
Kakvog smisla ima ispunjavati bilo kakve zahteve EU,ako je njihov stav da za vreme mandata ovog sastava EP nema prijema u EU,pogotovo sto ce takav stav verovatno biti i sledeceg sastava EP!?
Promene svakako treba nastaviti zbog nas samih,ali osloncem na sve one koji nam zele dobro.
Nisam siguran da su sve clanice EU te koje nam to zele!

(četvrtak, 14. sep 2017, 11:12)
anonymous [neregistrovani]

Зар се овако води спољна политика?

1 - "...о усклађивању заједничке спољне и безбедносне политике са ЕУ, министар напомиње да имамо рок до уласка у ЕУ."
Ни случајно! Нема уласкау ЕУ док они не буду сигурни да је наша спољна политика већ(!) дефинитивно усклађена са њиховом. То усклађивање подразумева да се сами окренемо против себе, да сами демонтирамо сопствену територију, друштво, моралне и људске вредности, да се окренемо против свих.2 - "Надам се да ће дотле да се заврши сукоб Запада с Русима. Ако се дотле не заврши, онда смо сви ми у великом проблему па и сама ЕУ."
Ми смо већ одавно увеликом проблему, јер чекамо немогуће, а то је - завршетак сукоба Запада са Русима.

(četvrtak, 14. sep 2017, 10:54)
anonymous [neregistrovani]

EU

Većina zemalja EU nisu prijateljski naklonjene prema Srbiji i to se u skorije vreme neće promeniti, a trebalo bi obrnuto biti , jer su to baš te zemlje što su mnogo zla nanele Srbiji a ovamo se prave kako su civilizovane i demokratske. Još uvek vlada snaga jačega i to se takodje u skorije vreme neće promeniti.......!

(četvrtak, 14. sep 2017, 10:51)
Aleksandar Beogrd [neregistrovani]

Izjava MIP

Zbog čega se MIP (ministar spoljnih poslova) oglašava povodom bilo kakvih događanja na Kosovu i Metohiji? Zar ta događanja nisu unutrašnja pitanja države Srbije, a za izjave tim povodom imamo MUP (ministar unutrašnjih poslova)? Ili grešim!?!

(četvrtak, 14. sep 2017, 10:35)
Srđan Novi Sad [neregistrovani]

Imamo li trunku samopoštovanja?!!!

Treba prekunuti pregovore o pristupanju EU sve dok se od strane EU tolerišu ispadi prema Srbima u Hrvatskoj.To je jedina prava mera.Oni nas ponižavaju a mi molimo da nas prime.Pa da li smo mi normalni .U EU ionako verovatno nikada nećemo ući.Od 2000-te eto ulazimo pa nikako da uđemo....

(četvrtak, 14. sep 2017, 09:24)
anonymous [neregistrovani]

Балван у оку

Па, што не водите "дијалог", Дачићу? Видите колико је то ефективно. Или што не дате Тилерскону захтев преко Скота да мора да осуди Хрватску и самопроглашене власти на Косову? Ја видим куда ово води - окрећемо леђа свим пријатељима по свету, затварамо сва врата која су нам била отворена, одбацујемо руке пријатељства и помоћи зарад оних који су нам чинили најгоре зло у историји овога народа. И без икакве користи.

(četvrtak, 14. sep 2017, 09:18)
Goran [neregistrovani]

Aktivno

Prestanite samo da jadikujete.
Obratite se svim Ambasadama ,Medijima na svaki Hrvatski i Albanski bezpravni i neljudski Atak na Srbe.
Pravite statistiku dogadjaja i istu prezentujte na svim mogucim Medjunarodnim skupovima.
Pozdrav