Brnabićeva za RTS: Ne treba da igramo ruski rulet sa "Fijatom"

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ekskluzivnom intervjuu za RTS kaže da Vlada najiskrenije i sa jasnim namerama pokušava da nađe rešenje za slučaj "Fijata", čiji su radnici od 27. juna u štrajku. Smatram da su radnici "Fijata" izmanipulisani, poručuje premijerka. U međunarodnim krugovima niko nije postavljao pitanje Srbiji da bira između Rusije i EU, navodi Brnabićeva.

Ana Brnabić je, gostujući u emisiji Oko ekonomije, rekla da je kao predsednica Vlade u problem štrajka u "Fijatu" ušla iskreno, ali je dodala da smatra da iza štrajka postoji ozbiljna, loša namera.

 Ovde možete pogledati emisiju Oko intervju: Ana Brnabić

"Mislim da postoji politički interes iza ovoga i da su radnici izmanipulisani", naglasila je Brnabićeva podsećajući da je ekspoze u Skupštini podnela 28. juna, a da je štrajk počeo 27. juna.

"Zašto bi neko počeo štrajk kada vi nemate ni tehničku vladu?", upitala je Brnabićeva.

Napomenula je da je u poslednjih 10 dana njen šef kabineta imao više od 23 razgovora sa predsednikom štrajkačkog odbora Zoranom Markovićem, od čega 10 samo tokom jučerašnjeg dana.

"Koja je tu namera – da kažete radnicima da Vlada nije tu za vas? Ušla sam u razgovore čistih namera, bili smo tu ako treba u sedam ujutru, ako treba uveče", istakla je Brnabićeva.

Nismo uspeli da nađemo rešenje koje bi bilo pobeda za sve nas, rekla je premijerka, dodajući da postoji šum u komunikaciji sa štrajkačima. 

"Imali smo stalnu komunikaciju, mogli su da dolaze kad god god su pozvali, a onda smo imali jedno saopštenje u kome štrajkački odbor navodi da Vlada komunicira preko medija. To su meni neverovatne stvari, ja ne znam kome ide ta poruka", naglasila je Brnabićeva.

Predsednik štrajkačkog odbora kaže da ne komuniciraju sa Vladom, a oni komuniciraju direktno sa mnom, kaže premijerka. 

"Od kada sam preuzela funckiju, imali smo sastanak 6. jula, 7. jula u 17 časova, u subotu 8. jula – to je bio famozni sastanak kad sam ih pozvala, a predstavnici sindikata 'Nezavisnost' se nisu odazvali, a imaju nameru da komuniciraju sa Vladom. Desetog jula u 23 časa imali smo razgovor do jedan posle ponoći, a sutradan, 11. jula, moj šef kabineta je sa mojom savetnicom otišao u Kragujevac", ukazala je premijerka.

Šta je osim pregovora opcija B, upitala je Brnabićeva: "Da se igramo ruskog ruleta sa 'Fijatom', pa da nemamo 42.000 dinara plus beneficije, već nulu – za kooperante i špediciju", rekla je Brnabićeva. 

Prema njenim rečima, manevarski prostor Vlade nije velik, ali je dovoljan da se uradi nešto konstruktivno.

Rekla je da je "Fijat" pregovarao sa sindikatima od 9. do 21. juna.

"Dvadeset prvog juna sindikati kažu da napuštaju pregovore ako im se ne poveća osnovna plata", rekla je premijerka dodajući da je poslednjih osam meseci "Fijat" dva puta povećavao platu svim radnicima.

Brnabićeva je rekla da su sindikati 21. juna napustili pregovore o novim ugovorima i 27. krenuli u štrajk u vreme kada se formira nova vlada i kada niko ne može da razgovara sa njima.

"Do trenutka kada imate novu vladu, imate četiri puna dana prekida proizvodnje. Gde je tu dobra namera da sednemo zajedno, da se dogovorimo i izborimo za što bolja prava?", upitala je Brnabićeva. 

"Srbija ima iskrenu politiku prema svojim partnerima" 

Govoreći o intervjuu koji je dala agenciji Blumberg kada je preneto da je rekla da bi Srbija – ako bi morala da bira između Rusije i EU – izabrala EU, Brnabićeva je napomenula da Blumberg nije preneo njenu izjavu već tumačenje njene izjave.

Ističe da u međunarodnim krugovima niko nije postavio pitanje Srbiji da bira između Rusije i EU.

"Srbija razmišlja o svojim ekonomskim interesima, o svojoj ulozi u političkim okvirima, razmišlja o najboljim interesima svojih građana. Naš strateški put je EU, ali imamo tradicionalne veze sa ruskim narodom, ali i ekonomske veze jer je Rusija veliko tržište", naglasila je premijerka.

Dodaje da bi zato bilo neracionalno da imamo loše odnose sa Rusijom.

"Najvažnije je da smo mi uvek imali iskrenu politiku prema svakom svom partneru, svi znaju politiku Srbije – znaju da je strateški put EU, znaju za prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, i da se trudimo da imamo sve bolje kontakte sa SAD", ukazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, pitanje vojne neutralnost je izlišno.

"To je naš dugoročni pravac i to se još manje dovodilo u pitanje nego put ka EU", navela je premijerka.

"Verujem da ću izdržati pun mandat"

Premijerka je, odgovarajući na pitanje da li oseća kao hendikep to što iza nje ne stoji nijedna politička partija, odgovorila da se ne oseća tako i navela da Vlada radi kao tim.

"Sa njima sam radila 10 meseci, imala sam fantastičnu podršku od kada sam predložena za mandatarku, veliku podršku sam imala u pripremi ekspozea i rasprave u Skupštini. Nije mi teško da održavam disciplinu koju je napravio Vučić", rekla je Brnabićeva.

Imam poštovanje prema ministrima, oni imaju poštovanje prema meni, kaže premijerka.

Govoreći o komunikaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Brnabićeva je rekla da nije u dnevnom kontaktu sa njim, ali da se konsultuju kad god smatra da je to potrebno.

Odgovarajući na opasku da bi kritičari postavili pitanje njene samostalnosti u donošenju odluka kada bi se svakog dana čula sa Vučićem, premijerka je rekla da bi "oni postavili pitanje moje samostalnosti šta god da kažem".

Prema njenim rečima, odlična saradnja premijera i predsednika je jačina Srbije.

"Vlada ne treba toga da se stidi. Deluje kao da bi najbolje bilo da se predsednik i premijer ne vole i da ne pričaju. Naravno da ću se kao nova predsednica Vlade konsultovati, i kao ministarka državne uprave sam se konsultovala sa prethodnom ministarkom", navela je Brnabićeva.

Premijerka smatra da je najvažnije da Vlada radi i ujutru i uveče i vikendom. "Verujem da ću izdržati pun mandat", zaključila je Brnabićeva.

broj komentara 58 pošalji komentar
(utorak, 18. jul 2017, 16:46)
Ko to kaze ko to laze??? [neregistrovani]

Ne mogu gladan da radim

Da u SrbijI nije najeftinija radna snaga u Evropi a mozda i u svetu???

(utorak, 18. jul 2017, 15:49)
anonymous [neregistrovani]

Ama, kažite iskreno

Kažite iskreno: "Nismo u stanju da rešimo problem, osim da pritiskamo radnike". Bilo bi pošteno.
Recite najzad ono šti svi vidimo.

(utorak, 18. jul 2017, 14:30)
anonymous [neregistrovani]

tacno

Bas tako.

(utorak, 18. jul 2017, 14:11)
anonymous [neregistrovani]

Eee

tako je to kad se pravio ugovor sa Fijatom po principu "Daj sta das", mesto da se unapred napravio plan da radnik ima udeo iz profita koji stvara Fijat. Sa klauzulom: "Veca proizvodnja i izvoz automatski dize plate radnika" bilo bi sve drugacije. Ovako plate se ponekad mizerno uvecaju cisto za pokrice menadzmentu da nisu bili cicije. Dok s druge strane ogroman profit odlazi u Torino.

(utorak, 18. jul 2017, 13:53)
Патриот [neregistrovani]

Сви политичари се боре за своје само наши за туђе!

 Влада је направила грешку што је уопште ушла у посао са ФИАТ-ом. Чеси су ушли у посао са Фолксвагеном, задржали име своје фирме, производе и продају без проблема своју Шкоду. Ми се ради ФИАТА одрекли и своје фирме и имена, зар да се одрекнемо и зараде да би политичари скупљали поене. Нека Италијани иду ако су толико тврдоглави да не желе да испоштују уговор који су сами потписали а влада као сувласник фирме само клима главом пред њима а своје раднике уцењује и плаши. Не би били ни први ни последњи који су отишли из неке државе у другу. Сви неозбиљни ће тако да раде, дођу узму субвенције, с њима финансирају производњу а када потроше наш новац они прете да ће да оду ако сви не играју како они свирају. Свугде у свету се преговори воде док штрајк траје, једино се они праве већи попови од папе. Лепо је рекао човек из синдиката да су и они потписали уговор као и сви други а сада се праве енглези, испаде да не знају ни шта су потписали или им је свеједно, а наша влада их подржава.

(utorak, 18. jul 2017, 12:35)
глас разума [neregistrovani]

Борба за достојанствен живот

Нико не сме да осуђује раднике који се боре за нешто више новца, за нешто више достојанства у животу... они су рекли шта траже, 50.000 динара месечно, што је још увек далеко мање него оних 500евра које је премијер обећао до краја године као просек у Србији. Па ако ни Фиат не може радника да плати тих 50.000динара, где онда да очекујемо такав просек? Слажем се да не треба срљати нити бити превише алав и нестрпљив, али овде је проблем што Фиат очито не жели разговор, јер досад нисмо чули никакву другачију понуду од стране Фиата, о којој би радници могли да размишљају, осим инсистирања на кршењу закона о раду и прихватању преговора тек по окончању штрајка, што није само противзаконито, него и значајно отежава неопходни диалог. А опет се јавља и питање тајног дела уговора између државе и Фиата, јер ко зна шта тамо све пише, а ни радници ни синдикалци ништа о томе не знају. Оваква ситауција је неодржива на дуже и бојим се ако влада не иницира неко могуће решење, да ће се Фиат полако повући из Србије, што наравно није добро и не би требали то дозволити.

(utorak, 18. jul 2017, 12:13)
anonymous [neregistrovani]

Sve je zbog niske cene rada, pitanje je koliko će i država na kraju da profitira na duže staze

Sve što je premijerka rekla, rekla je racionalno, bolje išta nego ništa...Ali niska cena rada zbog koje kapital dolazi, dugoročno jede iznutra...Surova je istina da zato i treba proširenje EU...A, opet, FIAT je skup! Pre kolapsa Agrokora, u januaru, srpske suve šljive u Hrvatskoj su koštale 1,50EUR, a u Srbiji su bile manje od 0,50EUR-a...Tko se sve naplati u tim lancima hranjenja - to je pitanje!?

(utorak, 18. jul 2017, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

Da li je bas tako

Ko god je slusao premijerku, a nije iz Kragujevca, zapitao se zasto radnici strajkuju kada imaju velike plate, a fabrika se brine za njih i njihovu decu. Da su radnici imali priliku da nesto kazu javnost bi cula i drugu stranu. A tek geografska odrednica " dole u Kragujevcu" je posebna prica.

(utorak, 18. jul 2017, 11:03)
Bojana [neregistrovani]

Problemi

Problemi koji se trenutno resavaju nisu nastali juce. To su problemi koji se kroje godinama u nazad.

(utorak, 18. jul 2017, 10:47)
anonymous [neregistrovani]

Pozitiva

Ako se vlada svim silama trudi da pomogne radnicima , trebalo bi i oni da uzvrate na isti nacin. Nastavak strajka nece doneti nista dobro.