Džang: Projekat "Pojas i put" se od ideje pretvara u realnost

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđeng je tokom svog obraćanja poslanicima u Skupštini Srbije naveo da se kineska inicijativa "Pojas i put" pretvara od ideje u realnost i dodao da je Kina spremna da u ceo projekat uključi i Srbiju.

"Inicijativa 'Pojas i put' je poreklom iz Kine, ali Kina je spremna da zajedno sa svima uključi i Srbiju, da zajedno podstiče nove rezultate u izgradnji 'Pojasa i puta'", rekao je Džang Deđeng obraćajući se na posebnoj sednici Skupštine Srbije, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Navodi da se iskreno nada da će Srbija što pre postati član evropske porodice i ističe da je Srbija prva zemlja u regionu koja je ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je, kako navodi, otvoreno novo istorijsko poglavlje.

Pozvao je na zajedničku izgradnju svetle budućnosti i strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Ističući da su obim trgovine i investicije u brzoj ekspanziji, a saradnja u obasti proizvodnog kapaciteta, telekomunikacija, izgradnje infrastrukture u stalnom zamahu, navodi da je u 2016. obim bilateralne trgovine Kine i Srbije iznosio 590 miliona dolara sa rastom od 8,2 odsto, a da je samo za prva četiri meseca ove godine taj rast premašio 20 odsto.

"Tako je Kina postala najveći trgovinski partner Srbije u regionu Azije", dodao je Džang.

Naveo je da je most na Dunavu u Beogradu, nazvan most prijateljstva Kine i Srbije, prvi most koji je kineska kompanija izgradila u Evropi.

Istakao je i niz važnih projekata, kao što su pruga Beograd–Budimpešta, deonice auto-puta E-763, TE "Kostolac" čija je realizacije, kaže, uspešno u toku.

Ti projekti, navodi, postali su uzori i pilot-projekti u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Izrazio je očekivanje da će Srbija i Kina sinhronizovati izgradnju "Pojasa i puta" sa Strategijom industrijalizacije Srbije, osloboditi razvojni potencijal te unaprediti projekte među kojima je i "Železara Smederevo".

Džang, koji je u prvoj poseti Srbiji, podsetio je na zajedničku deklaraciju koju su predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Tomislav Nikolić potpisali 2013. ističući da su 2016. prilikom posete kineskog predsednika Srbiji bilateralni odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Govoreći o dugogodišnjem tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, Džang je naveo da su politički odnosi Srbije i Kine na veoma viskom nivou.

"Kineska strana će podržavati put koji je narod Srbije sam izabrao, kao i napore Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Džang.

Govoreći o kulturnoj razmeni dve države, naveo je da su u poslednje dve godine uspostavljeni mehanizmi saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije. 

Istakao je da je kulturna razmena dve države raznolika i bogata, te naveo da su nekada stari jugoslovenski filmovi poput "Valter brani Sarajevo" i "Most" pridobili simpatije i obožavanje brojnih kineskih gledalaca.

"I dan-danas pesma 'Bela, ćao' se peva u Kini", dodao je Džang.

Posebnoj sednici prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, ministri Aleksandar Antić, Zoran Đorđević, Goran Trivan, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Džang je od juče u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar