Kragujevčani će i dalje kupovati nedeljom, ali do kada - ne zna se

Kragujevački Socijalno-ekonomski savet predlaže da se trgovinama zabrani rad nedeljom. Od toga bi bile izuzete benzinske stanice i apoteke. Vlasnici marketa ne žele da komentarišu taj predlog, mišljenja potrošača su podeljena, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja čeka širu inicijativu, kako bi se njom bavili.

Oko dvesta hiljada radnika zaposleno je u marketima, rade i više od 60 sati nedeljno a plaćeni su za 40 sati, tvrde u Socijalno-ekonomskom savetu Kragujevca. Upravo ti podaci su, kažu, bili okidač za njihovu inicijativu.

"Znamo da 70 odsto zaposlenih u maloprodaji čine žene", ističe Jugoslav Ristić, član Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca, "postoji ogromno interesovanje zaposlenih da ne rade nedeljom, jer je to bitno za budućnost njihovih porodica i za njihovo zdravstveno stanje."

U Veću Saveza samostalnih sindikata tvrde da je inicijativa kragujevačkog Samostalnog sindikata deo onoga na čemu se radi već godinu dana.

Zoran Mihailović, sekretar VSSS, kaže da će nastaviti sa pritiscima:

"Mislimo da to ide u dobrom pravcu. Mislim da ni potrošači, ni građani tu neće ništa izgubiti."

Vlasnici trgovina inicijativu još ne žele da komentarišu. U Uniji poslodavaca, međutim, kažu da je važno da se rešenje, koje god bude, primeni na sve trgovce.

"Naš sektor trgovine će se izjašnjavati, a onda ćemo taj stav jednostavno izneti na Socijalno-ekonomski savet i videti šta je mišljenje i vlade i sindikata", rekao je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

O neradnoj nedelji potrošači imaju podeljeno mišljenje. Neki su za, neki protiv, ali svi smatraju da rad treba da bude adekvatno plaćen:

- Ja ne bih da se radi nedeljom, ja se slažem sa tim.
- Ja nisam za to, da kažem, sada ljudi rade i subotom, pa nedelju mogu da iskoriste da kupuju.
- Mislim da treba da im se da neradni taj dan jer imaju teške uslove rada.
- U celom svetu postoji rad nedeljom, mi smo i turistički grad, samo da se to dodatno plati.

"Ovakva promena neće doneti apsolutno ništa loše nama kao potrošačima", ističe Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača Kragujevac. "Jedino treba da razumemo da trgovine neće biti dostupne 365 dana u godini i da te svoje navike promenimo, da neke kupovine obavimo kada trgovine rade."

U Ministarstvu za rad kažu da očekuju širu zvaniču inicijativu, kako bi ona bila uzeta u razmatranje.

"Kada dođe ozbiljna inicijativa biće potrebno prvo da se anketiraju zaposleni da li su oni uopšte za to jer to ima nekih drugih posledica koje takva odluka može da povuče sama sa sobom a onda tek doneti odluku", rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukoliko Srbija usvoji inicijativu pridružiće se Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Poljskoj i Crnoj Gori, koje su rad nedeljom već zabranile.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Radnica

Bilo bi lepo da ne moramo da radimo nedeljom. Ne verujem da je to moguce.

(četvrtak, 21. nov 2019, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

Ozbiljna inicijativa

Zasto ova inicijativa nije ozbiljna?