Više od stotinu vrsta paradajza u ćuprijskoj bašti

U plastenicima Živojina Antića iz Ćuprije raste, cveta, a ovih dana i sazreva više od 120 različitih sorti paradajza sa svih meridijana. Njemu je to hobi i izazov jer se već oprobao i dokazao u uzgoju najljućih papričica na svetu.

Žuti, tigrasti, crni, beli čeri, nalik na krušku, jabuku ili srce, gotovo je beskrajna raznolikost boja, oblika i ukusa različitih sorti paradajza u plasteniku Živojina Antića.

 

I dok se botaničari i kulinari još uvek spore da li je paradajz voće ili povrće Antić pokušava da pronađe neku novu sortu koja može uspešno da se gaji na našem podneblju, ili da ukrsti autohtone i dobre strane sorte.

"To su sorte koje su organskog porekla, autohtone iz raznih delova sveta, znači što je najbitnije, iz ovog semena, iz ovog paradajza vadi se seme i sadi se dalje iz godine u godinu. Znači kupovina samo jednom semena, nakon toga sadite jer znate šta sadite", objašnjava Živojin Antić, povrtar.

Živojin je uložio puno truda i novca da nabavi seme komercijalnih i egzotičnih sorti i to iz Španije, Brazila, sa Kariba, iz Kanade, Amerike, Portugalije. Sve uzgaja bez trunke hemije i tvrdi da je zemlja i klima kraj Morave bogom dana za uzgoj paradajza. Za prihranu i zaštitu biljaka koristi beli slez, koprivu, gavez i tušt.

"Naša zemlja pored Morave ovde u Srbiji je idealna za proizvodnju paprike i paradajzai to treba iskoristiti. Verovatno najbolje uslove imamo čak i bolje nego odakle je paradajz poteko", dodaje Živojin Antić.

Sortiranjem semena i čuvanjem starih domaćih sorti Živojin Antić želi da proizvodi ne samo rodne, krupne i ukusne plodove već i biljke otporne na razne bolesti. Jedino još nije pronašao način kako da izađe na kraj sa pravom najezdom smrdibuba ove godine, za koje tvrdi da šire virusna oboljenja i tako uništavaju rod.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 20. sep 2019, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Paradaiz

Ko je paradaiz? Paradaiz je pokusni kunic u savremenoj nauci i medicini!