Kako se greju u gradu bez toplane

Domaćinstva u Topličkom okrugu uveliko se pripremaju za početak grejne sezone, o čemu svedoči i povećano interesovanje za nabavku energenata. Velika potražnja za ogrevnim drvetom rezultirala je skokom cene za oko 20 odsto u odnosu na proleće, dok su cene uglja, na jedinom stovarištu u Prokuplju, ostale iste.

Hiljade kubika ogrevnog drveta, na prokupačkim ulicama, pripremljeno je za predstojeću grejnu sezonu, što potvrđuje da je ovaj energent i dalje najzastupljeniji u ovdašnjim domaćinstvima. Priprema ogreva počela je još od kraja prošle zime i oni koji su to činili tokom proleća, uštedeli su i do 20 procenata, za koliko su drva tada bila jeftinija.

 

„Ja sam u martu platio 4 hiljade, a sad su 4 i po do 5 hiljada, možda i više" kaže jedan meštanin, a drugi dodaje: „Grejemo se na drva, kupili smo nešto, treba još da kupimo, nema se dovoljno para".

Pune ruke posla imaju i vlasnici mašina za sečenje i cepanje drva, koji, kako tvrde, nisu menjali cene svojih usluga. Na nešto lakši ali i skuplji način, do ove vrste ogreva se može doći i na jedinom stovarištu čvrstih energenata u Prokuplju.

Raste potražnja i za ugljem, peletom i briketima, naročito poslednjih dana, nakom promene vremena i skorog dolaska jeseni.

„Cene uglja u zadnjih 7-8 godina, nisu menjane, dok je recimo kod peleta došlo do nekih manjih povećanja, korekcije cena od 1. septembra, od 5 do 10 procenata", objašnjava Saša Krivokapić, stovarište ogreva „OGANj PLAM" u Prokuplju

 

Na ovom stovarištu ogrev se i ove godine može nabaviti plaćanjem na više rata, a predstojeću grejnu sezonu najbezbrižnije dočekuju Prokupčani, koji će se grejati na struju, a takvih je najviše u stambenim zgradama. Inače, Prokuplje i dalje nema toplanu i pored više najava u prethodnom periodu, neizvesno je da li će je dobiti i kada.

broj komentara 0 pošalji komentar