"Zlatni puž" u Vranju

Vranje je u znaku animacije. Škola animiranog filma organizovala je Šesti svetski dečji festival "Zlatni puž". Iz 80 zemalja stiglo je više od hiljadu filmova. Biće prikazano 76 odabranih, a organizovane su i radionice.

Tema radionice je ozonski omotač, aktuelna, u susret svetskom danu zaštite omotača. Pred polaznicima zadatak, uočavanje problema i pronalaženje rešenja, i sve to u svetu animacije.

‚‚Počeli smo da radimo na dve slike, to su uzrok i posledica, kako da zaštitimo ozonski omotač, prvi put sam u Srbiji i ovde je priroda zaista lepa", kaže Nikita, iz Izraela.

Lana Milanović, iz Vranja navodi: ‚‚Ozonski omotač mi smo zagadili i sad treba da ga popravimo, zato treba da više sadimo drveće i da ne zagađujemo."

‚‚Kroz 16 faza nacrtaće šta žele, kako da reše problem, i kada se to završi izgledaće kao da se sve pomera, kreće", kaže Tatjana Vohmeceva, master klas radionica.

Gosti su mladi i iskusni animatori iz Srbije i sveta, da nešto nauče, podele znanja i iskustva.

‚‚Da oni sami vide taj novi način, drugačiji pristup u izradi animiranih filmova, dok je princip standardni, radimo klasičnu ručnu animaciju", kaže Miroslav Đerić, direktor Festivala.

‚‚Ima mnogo više filmova koji se tiču ekologije, najviše je ekoloških tema, zatim o odnosima među ljudima i nekih onako iskrenih ličnih priča", navodi Snežana Trajković, iz ŠAF-a.

Šesti festival animiranog filma, Zlatni puž, traje do 13. septembra, biće prikazano 76 filmova, ima kolaža, ekspertimentalnih, lutka filma, najbolji će biti i nagrađeni.

broj komentara 0 pošalji komentar