Kroz Niš biciklom umesto automobilom

Korisnici parkirališta "Čair" u Nišu mogu kada parkiraju svoje vozilo, besplatno da iznajme bicikl, koji će im omogućiti da se lakše kreću gradom. U parking servisu kažu da žele da podignu svest građana o očuvanju ekološkog sistema i štetnosti izduvnih gasova po zdravlje.

Za jedan parkirani automobil na parkingu "Čair", možete besplatno da koristite dva bicikla. Potrebno je jedino da kod sebe imate ličnu kartu. Na taj način u "Parking servisu" žele da promovišu zdrav život i podignu svest o zaštiti okoline.

"Neki korisnici će voziti bicikle po parku pa će služiti za rekreaciju, neki će uzeti bicikl pa će otići do centra da završe neki posao, možda će neko neko hteti da poseti neki muzej. Tako da je za sada parkiralište "Čair" idealno za ovakav sistem", kaže Marijana Radosavljević, rukovodilac Službe za eksploataciju i kontrolu parkirališta.

Ovakve ideje primenjuju se u mnogim evropskim gradovima, a sve češće i kod nas. Nišlije smatraju da je reč o zanimljivoj akciji. Za ove potrebe Javno preduzeće Parking servis kupilo je 26 bicikala.

"Bicikl zadovoljava sve potrebe gradskog okruženja i za muškarce i za žene. Bicikl je sa donjom šipkom kako vozači ne bi imali problema, napravljen je kompletno od aluminijuma kako bi bio lagan", navodi Dejan Dimitrijević, direktor JKP Parking servis.

Planirano je da za čairski parking budu nabavljene i bicikle za decu, a ako ova ideja zaživi primenjivaće se na u drugim lokacijama u Nišu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 20. jul 2019, 23:36) - ,," [neregistrovani]

Лепо и корисно

Свака част, неколико ствари је погођено/поправљено једним делом.
Иначе, по светским градовима се овакве услуге наплаћују (и то по сату вожње), тако да, без лажне скромности, може да се каже да је у Нишу ово боље сређено.