Na maturu bez automobila

Politehnička škola u Kragujevcu pokrenula je pre nekoliko godina kampanju "Na maturu bez automobila". Kampanju je prihvatila Agencija za bezbednost saobraćaja i sprovodi je širom Srbije.

Umesto na maturskoj ekskurziji sa drugovima, našao se u bolnici, pa u invalidskim kolicima. Voleo je automobile, želeo da postane mašinski inženjer,ali mu se u sekundi, sa 17 godina, život promenio.

„Pre 26 godina, kao učenik srednje skole, nastaradao sam u saobraćajnoj nezgodi. Sam sam je izazvao ,vozeći automobil bez vozačke dozvole, velikom brzinom i pritom sam pokušao da se trkam sa drugom", priča Slaviša Savić iz Šapca.

Slaviša je danas deo tima Agencije za bezbednost saobraćaja, koji pozivaju srednjoškolce i studente širom Srbije, da poštuju saobraćajne propise i čuvaju svoj i tuđi život. Najveći neprijatelj, mladih vozača je, neiskustvo, pogotovo kada su u društvu vršnjaka.

„U društvu mladi popiju više nego inače i sednu za volan, spremni su da daju malo više gas, da voze većom brzinom", kaže Duško Pešić, Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije

Kako izgleda vožnja pod dejstvom alkohola, simulirano je uz pomoć "Pijanih naočara ".

„Mnogo se teže vozi sa ovim naočarima nego bez, kaže jedan učenik, a drugi dodaje: „ne vozim u alkoholisanom stanju".

Statistika pokazuje, da je tokom maturskih proslava, povećan broj nezgoda u kojima učestvuju mladi. Nastradalih je bilo i u Kragujevcu.

Iako je broj staradalih mladih vozača, u protekloj deceniji smanjen za oko 70 odsto, i dalje bi trebalo raditi na preventivnim merama. A, ako već sedaju za volan, iz Agencije apeluju, da budu pažljivi i da im" UM bude usmeren na drum ."

 

broj komentara 0 pošalji komentar