Stabla žrtve vandala

Vandali polomili 40 stabala mladica u botaničkom parku u Jagodini tokom poslednje dve godine. Stabla nisu iščupana i odnesena, već polomljena, neka toliko da im više nema spasa.

U parku Pedagoškog fakulteta u Jagdini, jednom od najstarijih u Srbiji i Evropi, vandali su tokom protekle dve godine uništili više mladica stabala, među kojima i neke vrlo retke vrste.

Dekan Fakulteta Sretko Divljan izjavio je Tanjugu da su nepoznate osobe u parku, osnovanom još 1898. godine, za kratko vreme uništile 40 mladica stabala, među kojima su i neke vrlo retke vrste u svetu. Divljan je napomenuo da stabla nisu iščupana i odnesena, već polomljena, neka toliko da im više nema spasa.

Sretko Divljan je podsetio da je pre četiri godine, zahvaljujući donaciji Eurobank EFG park obnovljen, a da su studenti kraj svakog stabla postavili staklene ploče na kojima su ispisali naziv na srpskom i latinskom jeziku i glavne osobine stabla.

Park je površine 1,67 hektara, ima 215 stabala i 40 vrsta drveća. Osnovao ga je, zajedno sa Botaničkom baštom, prvi upravnik Muške Učiteljske škole u Jagodini Sreten Adžić.

U Parku se nalaze i jedan hrast lužnjak star više od 500 godina, platan starosti 113 godina, dva stabla ginko imaju više od 44 godine, 20 stabala lešnika su visine 30 metara, a stablo gloga visoko je pet metara.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 08. dec 2011, 21:31) - BATA [neregistrovani]

izjava

Vaspitanje dolazi iz porodice i škole .Šta mislite dali bi holanđani šveđani nešto tako radili u svom mestu.Čuvaju svaki santimetar svog mesta življenja .

(četvrtak, 08. dec 2011, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Opsirnije

Kakve su drvece polomljeni, koje vrste (opsirno ime)?

(četvrtak, 08. dec 2011, 17:25) - ai [neregistrovani]

Flora

Jedna osoba jedva cekala da kaze "kakvi smo", taj vandalizam i na zapadu postoji. Zalosno sta rade, slazem se, Jagodinac.

(četvrtak, 08. dec 2011, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Jagodinac

Sramota. Ja sam licno prisustvovao pre par godina istom takvom lomljenju stabala u jagodinskom gradskom parku. I to su sve radili mladi ljudi, deca od 13-14 godina u kasnim vecernjim satima.

Ja jednostavno ne mogu da se pomirim sa cinjenicom da ovako nesto moze da uradi osoba ili osobe starije od recimo 16 godina. I mislim da je najbolji lek za tako nesto ne kazna vec JAVNA OSUDA. Prvo pocinioce i njihove roditelje poslati na psiholoska ispitivanja a zatim im narediti da o svom trosku iste ta stabla lično zasade. Sve to snimiti pa onda pustiti u dnevniku 2.

(četvrtak, 08. dec 2011, 15:19) - anonymous [neregistrovani]

nadzor 2

Oprema za video nadzor takvog objekta kosta 1-2 plate radnika u Vasem gradu.Verovatno bi Vas gradonacelnik uspeo da pronadje sponzora.To je daleko manje od stete materjalne ili nematerjalne koja je nastala.

(četvrtak, 08. dec 2011, 14:04) - Zoki, Jagodina [neregistrovani]

Najbogatiji grad u Srbiji!?

Morao sam da prokomentarišem rečenicu iz predhodnog komentara: ,,Jagodina spada u najbogatije gradove u Srbiji". Vi očigledno nemate nikog ko živi ovde. Jagodina zvanično spada u nerazvijene opštine. Industrija jedva da postoji, proizvodnja uopšte takođe, plate su ispod proseka, ni jedna nova firma (fabrika) nije otvorena godinama, do posla se dolazi jako teško... To što vidite u medijima je propaganda. Valjda ste nešto naučili u predhodnim decenijama.
Ovo što se dogodilo u parku Pedagoškog fakulteta je za svaku osudu.

(četvrtak, 08. dec 2011, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

nadzor

Jagodina je jedan od najbogatijih gradova u Srbiji.Opstini ne bi predstavljao gotovo nikakav trosak postavljanje video nadzora oko skola,fakulteta,javnih mesta.

(četvrtak, 08. dec 2011, 12:02) - Војислав [neregistrovani]

Ето какви смо

То само говори о нама као о народу .... Зашто бре ломите дрвеће па то су живе биљке , баш смо дивљаци !

(četvrtak, 08. dec 2011, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

zika

potpuno si u pravu - drasticno kazniti mangupe da im vise nikad ne padne napamet dsa unistavaju narodno

(četvrtak, 08. dec 2011, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

жали боже,манијаци

ништа необично ,то се догађа и у другим градовима али докле да то остаје не кажњено?Докле да се краду поклопци шахти,решетке сливника,лимови са зграда и шта још ?...докле?...ko то oткупљује зар оволико полиције не може то да открије,жалосно...