Nije vam hleb kriv što ste debeli

Hleb i so su odvajkada na ovim prostorima bili znak gostoprimstva i dobrodošlice. Žito se služi na slavama, a valja da se pojede i da duša pokojnika mirno počiva. Sada smo na namirnicu koja je othranila i sirotinju i bogataše svalili svu krivicu za svoju neumerenost.

Generacije klinaca odrasle su na "mazalicama" – parčetu hleba namazanim puterom, pekmezom, paštetom. U osnovnoj varijanti, dobro poznatoj našim (pra)roditeljima, hleb se mazao svinjskom mašću i posipao šećerom, ili solju i alevom paprikom.

Međutim, poslednjih godina hleb i svi proizvodi od brašna nalaze se u vrhu liste "zlikovaca" koji nam uništavaju zdravlje.

Saslušala sam sve argumente stručanjaka, ali i onih koji sebe smatraju stručnjacima, samo zato što su kliknuli na bezbroj linkova koji su im nudili rešenje za njihove probleme sa viškom kilograma.

I nisu me ubedili.

Ne zato što mislim da je zdravo pretrpavati se vrućim hlebom, gutati poslastice od kiselog testa ili "jurišati" na picu i pastu. Ne.

U silnom vremenu koje sam potrošila razmatrajući argumente koji terete pšenicu, palo mi je na pamet da svi mi koji smo se vremenom nagojili tražimo na koga da prebacimo krivicu za sopstvenu proždrljivost.

Govorim, dakle, iz sopstvenog iskustva. Ja sam od onih koji stres leče hranom. Kada sam nervozna, jedem sve što mi dođe pod ruku. Nisam od onih kojima su slatkiši "droga", ja robujem upravo testu.

I ne, niste se ugojili od dva parčeta hleba koja ste pojeli za doručak ili od dve kiflice kojima vas je počastila komšinica.

Ugojili ste se zato što je hrana najbrži "fiks" za sve naše frustracije i zato što vam je nadohvat ruke. I zato što smo postali neumereni u svemu.

Dakle, ni u čemu ne treba preterivati pa ni u testu, ali izbegavanje hleba postalo je neka vrsta gastronomskog pomodarstva.

Imam razumevanja za ljude kojima smeta gluten, ali stručnjaci kažu da je njih relativno malo.

Svi ostali – vežbajte suzdržavanje, a čestito žito ostavite na miru.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Jedu rižu

Jel' riža žitarica ili nešto drugo, ne znam pa pitam? Oči im se ukosile od nje.

(četvrtak, 21. nov 2019, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Metabolizam

Naravno ima i drugih faktora metabolizam i starost, geni, sport, itd. Ali zitarice su jedan vazan faktor za debljanje!!!, a i pivopije to vecinom vidno potvrdjuju.

(četvrtak, 21. nov 2019, 17:18) - DrMr [neregistrovani]

@Rezance -Kinezi

Ne deblja se svako ako jede proizvode od zitarica,ja tamanim sve,nisam debeo.Imam normalnu tezinu prema visini.

(četvrtak, 21. nov 2019, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Rezance -Kinezi

Mijesas Kineze, itd. sa Japancima. Rezance ne jedu Japanci u toj kolicini kao Kinezi. Svaki drugi ucenik u Kini vec ima probleme sa gojaznosti. Tog nema u Japanu.

(četvrtak, 21. nov 2019, 16:44) - Sasa [neregistrovani]

Hljeb

Svi vi koji ste izbacili hljeb iz ishrane ste to uradili samo da bi mogli da jedete vise svega ostalog a da se ne gojite. Ne ide to tako. Fizicki rad svima fali i to je jedino zbog cega se svi goje, a ne zbog brasna.

(četvrtak, 21. nov 2019, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

Akcioma.

Zitarice su potrebne u covekovoj ishrani.

(četvrtak, 21. nov 2019, 13:25) - anonymous [neregistrovani]

@Zitarice.

Da ,Japanci ne jedu hleba ,ali ste zato vrlo vaznu stvar zaboravili da kazete ,da svaki njihov obrok sadrzi dobru kolicinu rezanaca,a od cega se prave ,cik pogodi.

(četvrtak, 21. nov 2019, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

Zitarice

Japanci jedu veoma rijetko zitarce. U trgovinama imaju iste sokove, slatkise, itd. nema debelih Japanaca, semu Sumo rvaca. Dorucak, rucak, vecera imaju i do 30 sastojaka, od ribe, voca, povrca. Sve sto tijelu treba. Ali ne i zitarice.

A onaj hljeb sto su bake ukuvale nije bio nalik Sava hljebu u pekari. A jedna tepsija hljeba hranila je cijele ukucane. Danas neko pojede sam "tepsiju" hljeba tokom dana.

(sreda, 20. nov 2019, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

Baš tako

Bravo! Čovek prvo treba nešto da primeni pa onda da komentariše. Otkako sam izbacila proizvode od belog brašna i šećera moje zdravstveno stanje se preokrenulo za 100 steeni! Probajte 2 meseca i ako vam ne bude bolje nastavite da jedete.

(sreda, 20. nov 2019, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Nutricionisti

Do "juče" niko cuo za gluten i odjednom svi strucnjaci i alergicni na njega. Neki novi trend. Menite se foliranja.