Dobitnik Ninove nagrade Saša Ilić za RTS: "Pas i kontrabas" – metafora u ritmu džeza

Ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za najbolji roman godine Saša Ilić u ekskluzivnom intervjuu za RTS kaže da je čitav roman "Pas i kontrabas" varijacija na pesmu "Ena" od Haustora. Ističe da su antifašizam i jugoslovenstvo poruke koje šalje edicija u kojoj se nalazi nagrađeni roman.

Saša Ilić ekskluzivno za RTS otkriva šta dobijanje Ninove nagrade menja u njegovom životu, kao i šta simbolizuje naziv "Pas i kontrabas".

Šta Ninova nagrada menja u životu, pre svega ove knjige? 

Mislim da neće ništa promeniti, nastavljam svoj uobičajen život, radim u biblioteci i to je to.

Priča je simbolički smeštena među dve revolucije i ima više nivoa? 

Roman ima zapravo nekoliko glavnih likova i svaki od tih likova vuče jednu narativnu liniju, bilo da su u pitanju revolucija, avangarda, 1968, Franko Bazalja i antipsihijatriski pokret, jedna linija romana, a glavna linija romana, koju zapravo nosi sam pripovedač - to su devedesete, nasleđe devedesetih, džez, trauma i put ka izlečenju.

Svako poglavlje počinje stihom neke pesme, šta najviše simbolizuje duh knjige?

Možda bih mogao da kažem da je čitav roman varijacija na pesmu "Ena" od Haustora.

Da li čitava edicija Noć republike, kao i vaša knjiga, nosi jasnu poruku? 

Antifašizam i jugoslovenstvo – to je temelj ove edicije i mi šaljemo tu poruku. Meni je drago da je to prepoznato i da su se te dve knjige našle u finalu, i veoma nam je važno zbog autorki i autora koji će tu poruku primiti i pridružiti se u budućnosti ovoj ediciji. 

"Pas i kontrabas" je složena metafora, skovana je u džez duhu, dakle da imate taj ritam romana već u samom naslovu, a zapravo govori o jednoj staroj situaciji, a to je orfički prelazak preko granice.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

ма дивно

Ма дивно! Земљо Србијо...

(ponedeljak, 20. jan 2020, 17:22) - Srboljub Petrovic [neregistrovani]

Zacudjujuce

Narocito bratstvo, jedinstvo i "jugoslovenstvo" treba promovisati u Srbiji. Nije nam izgleda bilo dovoljno propasti i ponizenja.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 16:47) - Милош [neregistrovani]

Била једном НИН-ова награда...

Била. Више није.