Izložba fotografija "Priroda u slici i (ne)prilici"

U Galeriji RTS-a otvorena je izložba eko fotografija "Priroda u slici i (ne)prilici". Izložba je otvorena do 23. juna. Radno vreme Galerije je svakog dana od 10 do 20 časova, a subotom do 16 časova.

Izložba se sastoji od nagrađenih fotografija eko foto-konkursa, kao i onih koje su prema oceni žirija takođe ostavile snažan utisak.

Na konkurs Energetskog portala stiglo je 1.250 radova, a nagrađena su tri najbolja.

Od marta do maja autori iz svih krajeva Srbije slali su svoje radove sa očaravajućim pejzažima kao i potresnim prizorima koji svedoče o neobazrivom ponašanju čoveka.

Prvo mesto osvojila je Đurđina Tomić sa fotografijom "Sakupljač zaboravljenih stvari", drugo mesto Miloš Karaklić "Dar prirode" i treće mesto osvojila je Jan Valo sa fotografijom "Ledeni start".

Na otvaranju izložbe govorili su – njegova ekselencija Kimo Lahdervita, ambasador Finske u Beogradu, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 1 Srđan Bošković, urednica Energetskog portala i Nevena Đukić i fotograf Bojan Džodan.

"Na ovom konkursu krajnji cilj nije bilo fotografisanje već naš lični doprinos brizi o životnoj sredini", istakao je Bojan Džodan.

O tome kako Finska danas brine o prirodi i kako je svest građana o važnosti zaštite i kvaliteta života stanovnika napredovala prethodnih decenija, govorio je ambasador Finske.

Pristigle radove ocenjivala je komisija u sastavu: Bojan Džodan, fotograf, Stanko Kostić, fotograf, Dušan Milovanović, istoričar umetnosti, Vuk Kostić, glumac i Tamara Zjačić, zamenik urednika Energetskog portala.

"Energetski portal je mediji koji svakodnevno izveštava o zaštiti životne sredine i vođeni tom idejom smo i pokrenuli Eko foto-konkurs. Nadamo se da smo kroz ovaj konkurs, zahvaljujući učesnicima i njihovim fotografijama, uspeli da podignemo svest građana o lepotama planete Zemlje i o našem bahatom odnosu prema njoj koje bi trebalo da se, zarad dobrobiti budućih generacija, zaustavi. Radovi koji su prethodnih nedelja stizali na našu adresu nisu isključivo prijatni prizori, već ima i mnogo upozorenja o razornom uticaju ljudi na prirodu", navodi Nevena Đukić, urednica časopisa.

Konkurs je organizovala kompanija CEEFOR iz Beograda uz podršku Radio-televizije Srbije, Ambasade Finske i Agencije za zaštitu životne sredine.

Izložba je otvorena do 23. juna, nakon čega će biti predstavljena u gradovima širom Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar