Kosovo spremno za prve optužnice i hapšenja

Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova podići će prve optužnice tokom oktobra i novembra, kada se očekuju i prva hapšenja, rekao je predsednik udruženja veterana OVK Hisni Gucati.

Gucati je, prištinskom dnevniku Ekspres, rekao da su na adrese 24 bivša pripadnika OVK stigli pozivi Specijalnog suda, čime je broj poziva iz Haga, od početka godine, dostigao broj od oko 100.

"Očekujemo vreliji oktobar i novembar, jer očekujemo da prve optužnice budu podignute ovog meseca. Naši izvori očekuju hapšenja tri ili četiri osobe", rekao je Gucati, navodeći da za sada nije poznat identitet tih osoba.

Portparol ovog suda, Kristofer Benet nije želeo da komentariše Gucatijeve navode.

Do sada, sud od kojeg se očekuje da uskoro obznani i prve optužnice, ispitao je tridesetak bivših pripadnika OVK, uključujući i nekoliko ključnih komandanata poput Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Sokolja Bašotu, Naima Maljokua, Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safeta Šalju i Sabajdina Cenu.

Predstavnici Specijalnog suda su još ranije upozorili da bi oni koji odbiju da daju iskaze mogli da budu zadržani u pritvoru. Među onima koje je sud pozvao su osumnjičeni, žrtve i svedoci.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savet Evrope sačinio Dik Marti.

Martijev izveštaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih nedela.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 15. okt 2019, 23:56) - anonymous [neregistrovani]

Sud

Malo ce da ih drze i da im plate za provedeno vreme u pritvoru, proglasice ih nevinim... ne verujem u taj Sud

(utorak, 15. okt 2019, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

Vrana vrani...

Nista od toga ! To je samo ismejavanje demokratije i tolerancije.

(utorak, 15. okt 2019, 19:28) - Igor Gavran [neregistrovani]

Sud za OVK

Lakrdija. Taj sud nije napravljen da osudi zlocince, vec da operu ruke od zlocina. Posle ce da kazu, eto mi smo se suocili sa zlocinima iz proslosti, sudili, itd. A Srbin ce biti kriv za sve.