Bivšem direktoru Agencije za osiguranje depozita dve godine zatvora

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve godine zatvora nekadašnjeg direktora Agencije za osiguranje depozita Zorana Obradovića, zbog primanja mita od 100.000 evra da bi izvršio službenu radnju koju je inače bio dužan da izvrši.

Ovom odlukom je potvrđena druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, ali mu je Apelacioni sud izrekao i meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje tuđe imovine od pet godina.

Zoran Obradović je osuđen jer je tokom 2014. godine do 7. maja, kao direktor Republičke agencije za osiguranje depozita, koja je u funkciji stečajnog upravnika "Nove Agrobanke u stečaju" iz Beograda, posredno preko osuđenog Branislava Kovačevića od G. N., vlasnika jedne niške firme zahtevao 100.000 evra da bi u okviru svog službenog ovlašćenja izvršio službenu radnju koju bi morao da izvrši.

U presudi se navodi da je polovinom decembra 2013. godine Dimitrijević telefonom pozvao G. N. ponudivši mu pomoć da njegovo privredno društvo uđe u plan reorganizacije, jer je bilo u stečaju i bilo dužnik "Nove Agrobanke u stečaju", na šta je G. N. pristao.

Obradović je za skidanje hipoteke na lokalu G. N. u Nišu i za ceo posao oko davanja saglasnosti na unapred pripremljeni plan reorganizacije tražio 100.000 evra, piše u presudi.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda o meri bezbednosti za Obradovića, naveo je da bi dalje vršenje navedenih delatnosti bilo opasno imajući u vidu da je osuđen za koruptivno krivično delo.

Istom odlukom, Apelacioni sud je Vojislavu Dimitrijeviću preinačio prvostepenu oslobađajuću presudu i osudio ga zbog pomaganja u primanju mita na osam meseci zatvora, s tim što on ima pravo žalbe Apelacionom sudu u trećem stepenu.

Apelacioni sud je osudio Dimitrijevića jer je, kako se navodi, nesumnjivo zaključeno da se u radnjama Dimitrijevića stiču obeležja krivičnog dela primanje mita u pomaganju, jer je njegova odbrana u kojoj je negirao krivično delo oporvgnuta pre svega iskazom osuđenog Kovačevića i pisanim dokazima.

broj komentara 0 pošalji komentar