Novi slučaj vršnjačkog nasilja među osnovcima

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Odžacima vršnjačko nasilje. Na času je povređen učenik sedmog razreda. Majka povređenog dečaka tvrdi da on trpi nasilje već godinama.

Majka povređenog dečaka kaže da se sve dogodilo na času matematiike, kada je njenog sina povredio drug iz razreda, koji ga je uhvatio za glavu i njome udario u klupu.

RTS nezvanično saznaje da je nasilju prethodila kraća rasprava među učenicima. Dečak je zadobio posekotinu, a kako kaže Jelena V., njen sin trpi nasilje već godinama.

"Ja sam kao roditelj tražila, mogu da dokumentujem, i svoje dete vaspitavala najbolje što umem i tražim od njih da se pomogne mom detetu. Moje dete nije neko ko vrši nasilje, on je neko ko trpi nasilje godinama. Šest godina, evo sedma godina u toj istoj školi", priča Jelena V.

Direktorka Osnovne škole "Branko Radičević" Danijela Ćulibrk nije želela da govori za medije, ali nam je dala saopštenje u kojem je navedeno da je škola odmah reagovala, da je povređeni učenik zbrinut i da su posle toga obavešteni svi nadležni organi.

"Blagovremeno je obaveštena školska uprava, centar za socijalni rad i policijska stanica. Savetnik koji je zadužen za ovu oblast i koordinator za zaštitu dece od nasilja Gradimir Marković je preduzeo sve neophodne mere. Kontaktirao je rukovodeće organe u školi, dao savet kako i šta da se uradi i nakon toga vrši redovan savetodavni rad", kaže Borislav Staničkov, načelnik školske uprave.

Škola je pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnice na čijem času se dogodio incident, a u saopštenju koje smo dobili od škole navedeno je da je rasprava u okviru disciplinskog postupka, na kojoj će biti saslušani svi akteri, zakazana za 4. oktobar.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 01. okt 2019, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

Ucite decu da se brane

Nastavnici su nezainteresovani za vaspitanje te dece koju roditelji nisu vaspitali, svi okrecu glavu jer niko normalan ne zeli da ispravlja krive Drine i da se zamera sa nekim ko je ko zna kakav ludak koji ce posle da saceka negde negovu decu...Drzava nema primenjivo resenje za problem vrsnjackog nasilja a svakakvi ljudi imaju decu i dok se utvrdi ko je kriv cesto bude kasno. Zato je jedino resenje da naucite svoju decu da se brane. Upisite ih na kurs samoodbrane, neka treniraju borilacke vestine, nasilnici ne napadaju one koji pokazuju otpor i ako dodje do napada da zna kako da polomi nos nekom ko ima nameru da ga povredi.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

Nebuloza ?!

Zašto su prosvetni radnici krivi?Zato što porodica i društvo ne vaspitavaju decu!?Lišeni svakog prava i ismevani od novopečenih bogataša i zkonodavaca, nekada su bili cenjeni i poštovani jer se cenio njihov neosporni značaj.A danas su druge vrednosti na ceni.To se vidi po medijima i ponašanju gde god da se krene!Sramota da nam se preci prevrću i nemaju mira !

(ponedeljak, 30. sep 2019, 19:25) - Daniel Vlkov [neregistrovani]

Treba i ...

Treba i pozvati roditelja od nasilnog deteta na razgovor, saglasno sa Zakonom (da li u policiju, da li u Centar za socijalni rad, a svakako u skolu), da na dalje vaspitava svoje dete da ne vrsi nasilje, ili sve drugo sto je po Zakonu ili po kodeksu etickog ponasanja u skoli.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 19:03) - ннн [neregistrovani]

јадни просветни радици-жртвени јарци

Свака част, свака ти је златна и истинита

(ponedeljak, 30. sep 2019, 18:11) - JOKO *****Srbin [neregistrovani]

Samaranje.....

Dok su nas ucitelji ucili I knjigom I prutom, te vrste nasilja je bilo u tragovima….od kada ste prihvatili neke vrednosti zapada, a jedna od njih je da jaci maltretira slabijega,,,,imate nasilja po skolama….Bog blaagoslovio mioje ucitelje I nastavnike, ruka, kojom su me samarali pozlatila im se.....Magistrirao sam, a da su me jos malo devetali, mozda bih I doktorirao…...

(ponedeljak, 30. sep 2019, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

nasilna deca

Ako su deca nasilna, prvi ko je odgovoran su roditelji; jednostavno, od njih sve polazi,.Ako oni ne mogu da vaspitaju svoje dete, treba da reaguju i socijalne ustanove, psiholozi, ali i policija . Sa nasilnom decom treba ozbiljnije i ostrije raditi . Direktori i nastavnici se vade na razne propise, a skolski psiholozi cesto pricaju gluposti. U ponekim slucajevima najvise mogu da pomognu odgovorene i mudre razredne staresine, i ja im se divim na angazovanju , jer najteze je izacai na kraj sa roditeljima nasilnika.
Najvise mi je zao dece koja trpe nasilje, i njhovih roditelja koji gledaju patnju svog deteta i ne mogu da ga zastite.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

Школа је покренула дисциплински поступак против наставнице

Удри по просветним радницима! Они су дежурни кривци.

Не смеју ником реч да кажу: ни родитељима, ни деци, ни школској управи. Не смеју ни да се жале, а трпе насиље од свих горе поменутих!

(ponedeljak, 30. sep 2019, 17:01) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumem

Ne razumem zasto je pokrenut disciplinski postupak protiv nastavnice na cijem casu se dogodio incident? Kako je ona mogla da spreci nasilnika da glavu nesretnog decaka udari o sto?

(ponedeljak, 30. sep 2019, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

Žao mi zlostavljanog dečaka i nastavnice

Nikad ne bih radio u prosveti. Na decu ne smeš ton da povisiš. Ona mogu da se biju na sred časa, mogu tebe da biju, ukoliko pisneš ili ne daj bože podigneš ruku da se braniš, ostao si bez posla. Poznanica koja radi u prosveti kaže da je na času informatike jedva sprečila jednog učenika da drugog učenika ne gađa monitorom, sve uključenim u struju. Kazne nikakve nije bilo za počinitelja. Ne možeš da sprečiš decu da se biju, ako se pobiju, ti dobiješ disciplinsku. Autoritet nastavnika ne postoji jer je sistemski uništen. Moj predlog rešenja jeste kamere u svaku učionicu, svaki hodnik, svaku školsku prostoriju. Imati čuvare i komunalne policajce, sa kompletnim video nadzorom u svakoj školi. Na svako nasilje oštro reagovati i sprečiti u trenutku nastajanja. Počinitelja ako je učenik u KP dom da se hladi par godina, a njegovi staratelji-roditelji krivična odgovornost. Za nedisciplinu na času, nepoštovanje autoriteta nastavnika, korišćenje mobilnih telefona, uvesti novčane kazne prema roditeljima-starateljima i/ili dobrotvorni rad za učenike. Za kaznu ideš npr. u šumu 7 dana u goranima da sadiš borove, dok ti žuljevi na žuljevima ne ispucaju od lopatanja. Sledeći put duplo više od toga.