Uhapšeno 16 osumnjičenih za "izvlačenje novca"

Posle višemesečnog predistražnog postupka, vođenog u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Poreskom policijom, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeno je 16 lica zbog postojanja osnova sumnje da su od 2018. godine preko fiktivnih računa omogućavali firmama da "izvlače gotovinu", saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako se navodi, uhapšeni su D.R., V.Š, Z.Ć., M.L., D.J., G.S., A.J., U.M., I.D., P.M., M.M., G.V., N.L., M.C., A.A. i B.Đ.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od 2018. godine do danas izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346. Krivičnog Zakonika, krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica član 227 Krivičnog zakonika, pranje novca iz člana 245 KZ i poreska utaja 225 KZ.

Ta organizovana kriminalna grupa je osnivala i registrovala privredna društva preko kojih je, uz sačinjavanje fiktivne poslovne dokumentacije - računa i faktura, omogućavala privrednim subjektima koji regularno posluju na teritoriji Republike Srbije tzv. "izvlačenje gotovine", u cilju izbegavanja ili umanjenja poreskih obaveza, navodi se u saopštenju.

Po transferisanju novčanih sredstava na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe sačinjavana je takođe, fiktivna dokumentacija koja je služila da se na osnovu nje izvrši podizanje gotovinskih sredstava sa računa, koja su nakon zadržavanja provizije, vraćana uplatiocima, odnosno privrednim subjektima koje regularno posluju.

Na taj način, organizovana kriminalna grupa je stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 14 miliona dinara.

U toku su pretresi na više lokacija.

U narednih 48 sati, osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni i saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

broj komentara 0 pošalji komentar