Migranti se krili u kavezu, otkriveni na Horgošu

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš u utorak, zahvaljujući snimku sa mobilnog skenera, otkrili da se u tovaru jednog kamiona koji je prevozio sigurnosne kaveze nalaze migranti.

Na snimku sa skenera, u kamionu koji je iz Severne Makedonije ka Belgiji transportovao metalne sigurnosne kaveze za radne mašine primećene su ljudske siluete, što je iznenadilo i iskusne službenike, saopštila je Uprava carina.

Tovar je odmah otvoren, i videlo se da su trojica migranata, dva Indijca i jedan Avganistanac, ušli u kaveze sa bočne strane prikolice.

"Ovi kavezi su namenjeni za ljude koji upravljaju radnim mašinama poput viljuškara, bagera, dizalica i sl. Imaju otvor sa strane kako bi radnik mogao da uđe, pa su migranti upravo to i iskoristili. Kavezi su imali zaštitni omotač i jasno je da im je neko pomogao da uđu u ovaj tovar, bilo da se radi o drugim migrantima ili krijumčarima ljudi", rekao je carinik koji je na snimku skenera uočio migrante.

Ovo nije bio jedini slučaj otkrivanja migranata na prelazu Horgoš tokom jučerašnjeg dana, jer je u tovarima još dva kamiona otkriveno ukupno osam migranata iz Avganistana.

Petorica mladića su se sakrila u kamion koji je prevozio rolne lima iz Turske ka Češkoj, dok su se trojica našla u tovaru tepiha koji je iz Srbije upućen u Mađarsku.

Taj trend se nastavlja i danas, 25. septembra, kada su u tovaru auto-navlaka koje su iz Makedonije upućene ka Slovačkoj otkrivena još trojica Avganistanaca, ističe se u saopštenju Uprave carina.

Podsetimo da se carinski službenici na najfrekventnijim prelazima ka EU svakodnevno suočavaju sa pokušajima ilegalnih migranata da neopaženo pređu granicu, te da su od početka 2019. godine u tovarima robe pronašli gotovo 1.000 ljudi.

Da su rezultati koje granične službe postižu u sprečavanju ilegalnih migracija prepoznati, svedoči i jučerašnja izjava šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija koji je istakao da je ostvaren napredak u borbi protiv tog fenomena i naglasio da su pripadnici granične policije i carinski službenici prošli kroz više obuka, što je ojačalo njihove kapacitete za hvatanje ukoštac sa ilegalnim migracijama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 26. sep 2019, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Migranti

sta nam trebaju ovi ljudi?neka idu gde su krenuli.SAD I EU su krivi za njihovu situaciju pa neka idu kod njih.