Tompusi, sir i kalupi za torte u "sivom" magacinu na Dorćolu

U zajedničkoj akciji Uprave carina i Poreske uprave u jednom "sivom" magacinu u samom centru Beograda otkrivena je nelegalna roba vredna više od 28 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Uprave carina.

Pretresom objekta na Dorćolu od gotovo 450 kvadratnih metara pronađena je ogromna količina akcizne i druge robe, bez bilo kakve dokumentacije o plaćenim uvoznim dažbinama, navode carinici.

Utvrđeno je, objašnjavaju, da se u većem delu poslovnog objekta u kome je roba bila uredno izložena na rafovima, "a na vratima istaknuto radno vreme", nalazi preko 1.800 flaša poznatih žestokih pića (viskija, konjaka, burbona... ), 500 flaša poznatih stranih vina, tri vitrine za vlaženje cigara sa više od 300 tompusa, kao i velika količina konditorskih proizvoda, raznog posuđa, kafe, kućnih aparata i kuhinjskog pribora.

Zanimljivo je, kažu carinici, da su se među raznom opremom za restorane nalazile i modle za kolače, kalupi za torte, mlinovi za biber, sokovnici, kao i specijalni noževi za tartufe...

U drugom, manjem delu objekta, dodaju, bili su smešteni prehrambeni proizvodi koji zahtevaju poseban tretman čuvanja, poput suhomesnatih proizvoda, lisnatog testa, kečapa, majoneza i začinskog bilja.

Među prehrambenim proizvodima našlo se i oko 45 kilograma mesa i mesnih prerađevina, 30 kilograma konzervirane ribe, 17 kilograma mleka i mlečnih proizvoda i isto toliko raznih sireva.

"Oni, kojima nije istekao rok trajanja, predati su beogradskom ZOO vrtu, a oni kojima je rok trajanja istekao, upakovani su u 45 kartonskih kutija i otpremljene u magacin Poreske uprave u Leštanima".

Tvrdi da je reč o ličnoj kolekciji

Beograđanin (55) koji je zatečen u magacinu, u izjavi datoj službenicima tvrdio je da je "na crno" nabavljao akciznu i drugu robu, koju je skladištio za sopstvene potrebe, kažu carinici.

"On je rekao da je sva zatečena roba njegovo vlasništvo, da nije namenjena daljoj prodaji, već da je reč o ličnoj kolekciji koju je sakupljao u poslednjih 30 godina".

To što ne poseduje nikakve račune za otkrivenu robu pravdao je time da ju je kupovao preko oglasa ili na putovanjima u inostranstvo, "a da je potvrde o plaćenim dažbinama navodno bacao, misleći da mu nisu potrebne".

On je po nalogu zamenika Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu priveden zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljenog skladištenja robe i prometa akciznih proizvoda.

broj komentara 0 pošalji komentar