Zoran Marjanović izašao iz zatvora

Zoran Marjanović, osumnjičen za ubistvo supruge Jelene, izašao je nešto pre 17 sati iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, u kojem je bio skoro deset meseci, od hapšenja 15. septembra prošle godine.

Pušten je da se brani sa slobode pošto mu je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor, ali i dalje ostaje osumnjičen za ubistvo supruge do pravosnažne odluke suda o osnovanosti optužnice koja ga tereti za svirepo ubistvo supruge.

Ispred zatvora ga je sačekao advokat Stefan Jokić.

Apelacioni sud je usvojio žalbe Marjanovićevih branilaca i preinačio rešenje Višeg suda kojim mu je privor bio produžen 26. juna, rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Tom odlukom naloženo je da se Marjanović odmah pusti iz pritvora, u kojem je bio od 15. septembra prošle godine. 

"Nasuprot zaključku prvostepenog suda, Apelacioni sud nalazi da u odnosu na okrivljenog Marjanovića ne stoje razlozi za produženje pritvora, već smatra da okolnosti koje su u ranijem periodu ukazivale na postojanje osnova za pritvor, nisu takvog intenziteta te da samim tim ne ukazuju da je nužno zadržavanje okrivljenog u pritvoru po zakonskom osnovu po kojem je određen (uznemirenje javnosti)", precizirala je Piljićeva.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je, nakon dopune istrage, podiglo novu optužnicu protiv Zorana Marjanovića, kojom ga tereti za svirepo ubistvo supruge Jelene na nasipu u Borči 2. aprila 2016. godine. 

I novom optužnicom, koja još nije potvrđena, Marjanović se tereti za isto krivično delo – teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

U detaljnom obrazloženju ove odluke, Apelacioni sud je naveo da je, po njegovom nalaženju, za ocenu zakonskog osnova, po kojem je Marjanoviću određen pritvor, neophodno razdvojiti zakonski osnov za pritvor – uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, od nesporne okolnosti koja se odnosi na zainteresovanost javnosti za ovaj konkretan slučaj, na koji se poziva prvostepeni sud u obrazloženju pobijenog rešenja. 

"Dakle, okolnost da je ovaj predmet izazvao veliku pažnju javnosti još od trenutka nalaženja tela sada pokojne Jelene Marijanović i po nalaženju Apelacionog suda uopšte nije sporno. Međutim, prvostepeni sud navedenoj okolnosti daje pogrešan značaj kada je povezuje sa uznemirenjem javnosti koja može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka", smatra Apelacioni sud.

Po njegovom stavu, zainteresovanost ili pažnja javnosti za konkretan slučaj nije isto što i uznemirenje javnosti, budući da zainteresovanost javnosti ne može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, niti zainteresovanost javnosti za konkretan slučaj, koja u ovom predmetu svakako postoji, predstavlja zakonski osnov za dalje zadržavanje okrivljenog u pritvoru.

"Stoga se između navedenih okolnosti mora napraviti jasna razlika, odnosno zainteresovanost javnosti za određeni slučaj se ne može poistovećivati sa uznemirenjem javnosti, budući da je priroda te dve okolnosti različita i da one same po sebi nose različite posledice", naglašava žalbeni sud.

Prema njegovom mišljenju, u ovom konkretnom slučaju ne postoje okolnosti koje ukazuju da način izvršenja dela ili težina posledica uznemirenja javnosti mogu ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, na šta se osnovano ukazuje izjavljenim žalbama branilaca okrivljenih.

U sklopu ovakvog tumačenja odredaba člana Zakonika o krivičnom postupku, Apelacioni sud je imao na umu i činjenicu da je krivično delo izvršeno 2. aprila 2016. godine, te da je od izvršenja krivičnog dela protekao dug vremenski period od 27 meseci. 

"Vremenski period od izvršenja krivičnog dela svakako ukazuje da intenzitet uznemirenja javnosti koji se u svakom slučaju može stepenovati, nije isti kao u prethodnom periodu, odnosno da je protokom vremena intenzitet razloga koji su ukazivali na postojanje ovog zakonskog osnova za pritvor izgubio značaj koji je imao u ranijem periodu", navodi se u odluci.

Dodaje se da je, "prilikom donošenja ovog rešenja, Apelacioni sud imao u vidu i to da će se u toku celog postupka pritvor ukinuti čim prestanu da postoje razlozi na osnovu kojih je pritvor određen, zbog čega nalazi da dalje zadržavanje okrivljenog u pritvoru nije nužno, s obzirom na to da ne postoje okolnosti koje ukazuju da je uznemirenje javnosti usled načina izvršenja ili težine posledica krivičnog dela takvo da može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka".

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već gotovo dve godine.

Njen suprug je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po dana od ubistva. 

On je i pre toga bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji. 

Pre hapšenja je u više navrata u različitim medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 21:10)
Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za Zorana M.

Nastavlja se misterija...srpske Lore Palmer...

(četvrtak, 12. jul 2018, 19:55)
R. Jovanović [neregistrovani]

Zašto

Zašto traje toliki proces .