Istraga o ubistvu Ivanovića, Priština nudi razmenu informacija

Kosovski tužilac Šućri Sulja, koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, najavio je da će u ponedeljak biti objavljeni prvi rezultati istrage, uključujući snimke sigurnosnih kamera, detalje o zapaljenom automobilu kao i forenzičke dokaze, javljaju kosovski mediji. Priština je, putem Interpola, prosledila zahtev Beogradu za saradnju i razmenu informacija, kaže zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević.

"Intenzivno radimo na istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Očekujemo da će rezultati istrage u vezi sa snimcima sigurnosnih kamera, pregleda vozila i forenzički izveštaj biti objavljeni u ponedeljak", rekao je kosovski tužilac Šućri Sulja.

Sulja je naveo i da će u izveštaj biti uključene i izjave svedoka.

U međuvremenu, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević rekao je da je kosovska policija otvorena za saradnju radi rasvetljavanja ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Radojević je, u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, rekao da je kosovski MUP tim povodom, putem Interpola, prosledio zahtev Srbiji za saradnju i razmenu informacija.

Ovo je najnovija u nizu izjava političara iz Prištine koji, navodno, nude saradnju srpskim državnim organima u rasvetljavanju ubistva, ali se sve te ponude odnose isključivo na razmenu informacija, a ne na učešće u istrazi, što je Beograd tražio.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sinoć je rekao da Euleks i Unmik nisu nadležni da odobre srpskim organima učešće u istrazi o ubistvu Ivanovića. Istakao je da je za takvu dozvolu isključivo nadležna Priština, a da on nalog za to nije dao.

Radojević napominje da je do sada već ispitano više svedoka.

"Trenutno, policija radi na analizi dokaza i prikupljenog materijala sa lica mesta, takođe se radi i na obradi video-nazora koji je prikupljen sa mesta uviđaja. MUP je spreman na saradnju sa svim službama koje mogu da pomognu u rasvetljavanju ovog ubistva. U tom smislu, kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova je preko kancelarije Interpola u Prištini uputilo zahtev MUP-u Srbije za dobijanje određenih informacija koje bi pomogle u rasvetljavanju ovog zločina", rekao je Radojević.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u utorak ispred sedišta stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je pogođen sa šest metaka, a policija je tokom istrage pronašla zapaljeni automobil "opel astra" koji su, navodno, koristili napadači.

Kosovska policija ponudila je 10.000 evra za informacije o ubistvu.

Srpska policija je zatražila da učestvuje u istrazi.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da nema iskrene želje prištinskih vlasti da se na slučaju ubistva Ivanovića radi najprofesionalnije moguće i istakao da je potpuno nelogično odbijanje Prištine da organi iz Srbije pomognu u istrazi.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 24. jan 2018, 20:08)
anonymous [neregistrovani]

I, ako dodje do "razmene" informacija, iz......

.......Pristine ce doci informacija, da oni - "nemaju informacija"!

(subota, 20. jan 2018, 09:09)
Петрија [neregistrovani]

Циљ је чланство у Интерполу

Размена информација је само мамац како би наше власти дале прећутну сагласност на поступање Интерпола по захтеву косовског МУП-а. Тиме бисмо прећутно признали и чланство тзв. републике Косово у тој међународној организацији, а самим тим и статус независне државе. То не сме да се догоди, ни по коју цену!!!! Лукаво смишљен план из којег се може закључити одакле ветар дува, када је у питању убиство Оливера Ивановића.

(petak, 19. jan 2018, 20:32)
anonymous Lala [neregistrovani]

Nipošto

Nikakva razmena informacija ! , u Ponedeljak će biti jasnije kakve su im namere .

(petak, 19. jan 2018, 20:31)
Todor [neregistrovani]

razmena informacija

Neće informacije da bi pronašli izvršioca i poručioca ubistva nego hoće da vide šta mi znamo kako bi uticali na istragu i otklonili svaku mogućnost da se istina sazna.

(petak, 19. jan 2018, 20:06)
anonymous [neregistrovani]

ZMIJE

Oni žele razmenu informacija

(petak, 19. jan 2018, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

Sramota

Preko ubistva Ivanovica , hoce da udju u interpol na mala vrata. Ili su ih vec primili u interpol, nisam bas u toku.