Sekretari Crvenog krsta na KiM pušteni na slobodu

Sekretari Crvenog krsta iz opština Peć, Gračanica i Dragaš – Momo Dašić, Sveta Živić i Zećir Zurapi – pušteni su na slobodu nakon što su noćas privedeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije. Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić tvrdi da pripadnici ROSU sinoć nisu bili u zoni odgovornosti. Kancelarija za KiM: Sramna akcija, važno spustiti tenzije.

Policija je izvela akcije u Goraždevcu, Vitini, Novom Brdu, Gračanici, severnom delu Kosovske Mitrovice. U većini slučajeva, uz podršku specijalnih snaga.

Sekretari opštinskih organizacija Dragan Stojanović, Tomislav Rakić, Momčilo Dašić, Zoran Vasić i Svetislav Živić morali su u policiju na saslušanje.

Policija proverava da li ima osnova za sumnje da su podrivali društveni i ustavni poredak na Kosovu, zato što su u srpskim sredinama popisivali stanovništvo za izradu novih socijalnih karata.

"Mislim da je neko zloupotrebio ovlašćenje i da je iz ničega napravio nešto. Crveni krst Kosova i Metohije nije ilegalna organizacija. O njegovom postojanju svi znaju", kaže advokat Živojin Jokanović.

Poziv da se policiji javi na saslušanje dobio je i predsednik Privremenog organa opštine Peć, sa sedištem u Goraždevcu. Policija je sinoć pretresla prostorije i tog tela.

"Tražili su od mene te papire, dokumentaciju, slikali par dokumenata, tih potvrda i slikali su neke zahteve prema Kancelariji za KiM", kaže Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.

U Prištini su saslušani Zoran Vasić i Svetislav Živić, sekretari Crvenog krsta u Obiliću i Gračanici.

"Mislim da neće nastati dalja glupost oko ovoga, zbog što će verovatno tužilac biti zadovoljan samim ispitivanjem", rekao je advokat Živojin Jokanović.

Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić tvrdi da pripadnici ROSU sinoć nisu bili u zoni odgovornosti regionalne policije Mitrovica Sever i da u toj zoni niko nije uhapšen.

"U zoni odgovornosti regionalne direkcije policije Mitrovica Sever, sinoć su kolege iz glavne Direkcije policije sprovele operaciju. Prilikom sprovođenja te operacije, pripadnici specijalne jedinice ROSU nisu bili u zoni odgovornosti regionalne direkcije Mitrovica Sever", rekao je Bojić, prenosi radio Kontakt plus. 

Kako je naveo, prilikom sprovođenja te operacije, u Ulici Lole Ribara došlo je do incidenta i tom prilikom su povređeni policajci.

"U vezi s tim, pozvano je nadležno tužilaštvo i postupa se po njihovim instrukcijama radi preduzimanja daljih mera", rekao je Bojić. 

Albanski mediji prenose da je u opsežnoj policijskoj operaciji nekoliko ljudi uhapšeno, navodno zbog špijunaže. Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u toj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

Kancelarija: Sramna akcija, važno spustiti tenzije na KiM

Kancelarija za KiM saopštila je da akcija kosovske policije i privođenje članova Crvenog krsta Kosova i Metohije najmanje veze ima sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije i da predstavlja deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog sukoba, koji je posledica tranzicije vlasti u privremenim institucijama samouprave.

Nazivajući tu akciju sramnom, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da najoštrije protestuje zbog privođenja članova Crvenog krsta Kosova i Metohije i upada policije u njegove prostorije, i upozorava da zloupotreba humanitarnih pitanja u političke svrhe nikome ne može doneti dobro.

Naglašavamo da je u ovom trenutku važno spustiti tenzije na Kosovu i Metohiji, jer sinoćna akcija policije širom naše južne pokrajine ima najmanje veze sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije, kaže se u saopštenju.

"Ova sramna akcija je deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog sukoba, koji je posledica tranzicije vlasti u privremenim institucijama samouprave", ističe Kancelarija za KiM.

U saopštenju se konstatuje da je to česta reakcija onih koji izgube i odlaze sa vlasti, "ali to će albanski političari morati da reše među sobom".

"Za nas je najvažnije da se obezbedi mir, sigurnost i bezbednost naših građana na Kosovu i Metohiji i na tome ćemo snažno insistirati. Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice na KiM da spreče pokušaje zastrašivanja srpskog naroda i ugrožavanja egzistencije socijalno ugroženih građana", navodi se u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. sep 2017, 16:06)
anonymous [neregistrovani]

Velika bruka i sramota za medjunarodnu zajednicu

Dozvolili su da pod njihovom upravom/patronatom hapse radnike crvenog krsta.Pre par dana su i opljackane prostorije crvenog krsta i odnete osnovne zivotne namirnice:brasno,zejtin,pasulj,secer,so.....
Eulex (EU),UNMIK,zapadni ambasadori,Brisel ... hoce li neko da reaguje ili ce i dalje da cute?
Sta je sa Bogdanom Mitrovicem?