Šta Moravski koridor donosi žiteljima Vrnjačke Banje i Kraljeva

Moravskim koridorom od Beograda do Vrnjačke Banje stizaće se za sat i po. Skratiće se i put do Kragujevca, zahvaljujući petlji u selu Vrbi. Na deonici dugoj 25 kilometara od Kraljeva do Vrnjačke Banje biće isključenja i na Kamiđori i u selu Vrnjci.

Meštani duž Morave od Vrnjačke Banje do Kraljeva čekaju da ih auto-put približi gradovima, ali i da ukroti reku.

"Nama će značiti puno, zato što nam je Morava zadavala probleme, ovaj kraj je poplavljen nekoliko puta. Sada sa ovim novim nasipom koji će doći uz auto-put mislim da će taj problem biti rešen", navodi Dejan Ćilerđić, Gračac kod Vrnjačke Banje.

Dušan Miletić iz Podunavca navodi da je koridor nedostajao ovom kraju, jer je, kako kaže, postojeći put previše opterećen.

U vrnjačkoj dolini Morave radi i oko 50 malih privrednika. U lokalnoj samoupravi uveravaju da ih nova saobraćajnica neće odvojiti od tog turističkog mesta jer će na svaka dva kilometra biti podvožnjak za šlepere.

"Auto-put neće smetati privrednicima, ako neće oni mogu da koriste magistralu, normalno kao svuda po Srbiji", navodi Zoran Kočarinac iz Gračca kod Vrnjačke Banje.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić očekuje da će auto-put trasirati buduće dobre turističke godine u ovom kraju.

"Otvaranjem aerodrome 'Morava' u Lađevcima i gradnjom auto-puta mi ćemo konačno postati pravi centar Srbije", ocenjuje Terzić.

Koridorom od Beograda do Vrnjačke Banje stizaće se za sat i po vremena. Skratiće se i put do Kragujevca, zahvaljujući petlji ovde u selu Vrbi. Na deonici dugoj 25 kilometara od Kraljeva do Vrnjačke Banje biće isključenja i na Kamiđori i u selu Vrnjci.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 19. dec 2019, 03:01) - anonymous [neregistrovani]

Vrnjacka Banja - Kraljevo - Kragujevac

A gde je auto put Vrnjacka Banja - Kraljevo - Kragujevac .....odsekli nam Kragujevac !? Gori je od Ibarske magistrale put KV- KG

(utorak, 10. dec 2019, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Pa da vidiš, preko Preljina ima malo manje kilometara nego preko Pojata. Oko190 kilometara, a preko Budimpešte znatno više.

(utorak, 10. dec 2019, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Moravski koridor

Ovo će biti totalno lokalni autoput jer će ga koristiti samo stanovnici Srbije, pošto se ne nalazi ni na jednoj međunarodnoj ruti. Dakle stranci ga neće koristiti. Jedini međunarodni pravac je koridor 11 od EU (Mađarska, Hrvatska) prema Bugarskoj i Makedoniji.

(utorak, 10. dec 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Direktna isplativost autoputeva

Dugogodišnja iskustva zapadnih zemalja pokazala su da je isplativost autoputeva ( otplata kredita i održavanje ) tek kod prometa najmanje 12-15 hiljada vozila prosječno dnevno tokom cjele godine, što znači 365 x 12-15000 vozila godišnje.. Izračunajte sami i upitajte se koji to prometni pravci zadovoljavaju.

(utorak, 10. dec 2019, 14:47) - Vojo [neregistrovani]

Auto-put

Zašto je dilema podatak od sat i po vremena do Beograda,odnosno Vrnjačke Banje.Projektovana brzina tog autoputa je ,koliko je objavljeno,130 na sat.Realno da se ta razdaljina predje za to vreme

(utorak, 10. dec 2019, 13:56) - Vlajko [neregistrovani]

Matematika

Put mnogo košta ali mnogo i znači i mnogo donosi. Šta možete da iznajmite za oko 500 dinara za sat? Bicikl. Ništa drugo. Država naplaćuje u proseku oko 500 dinara sat upotrebe autoputa kada rasčlaniš putarinu. Auto možeš da iznajmiš ceo dan za 20 do 25 evra a samo dva sata vožnje do Niša košta te blizu 1000 dinara. Skoro 10 evra. Hoću da kažem da se isplati investicija, pogotovu kada se tu uračunaju privrednici, teški kamioni, izgubljeno vreme i još bezbednost.

(utorak, 10. dec 2019, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

Тог што би до Бање стигао за сат и по,

морала би полиција да спроведе директ у затвор! Само до Појата има 170км, а затим ће бити још барем 60км. Значи моћи ће - са просечном брзином од преко 150 на сат!

(utorak, 10. dec 2019, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

Zabluda

Posle ovakvih tekstova o planovima za nov auto-put, neko sa strane će pomisliti da su Kraljevo i Banja odsečeni od sveta, da do tih mesta nema puta. Tako i kroz Grdeličku klisuru nije postojao put dok nije napravljen auto-put.

(utorak, 10. dec 2019, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Кафа

Ре: То је исто као кад би грађани централне Србије питали шта њима доноси аутопут у Војводини којег би између осталог и они финансирали. Доноси бољитак и напредак свима заједно у Србији. Стрпите се мало, градиће се и горе. Држава и служи да сакупи средства и приступи великим пројектима. Али један по један.

(utorak, 10. dec 2019, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Re: Vojvodini

Ovo je sala, zar ne?