Bankrotirao "Tomas Kuk", 150.000 turista u svetu neko treba da vrati kućama

Jedan od najvećih svetskih tur operatera "Tomas Kuk" objavio je bankrot posle neuspelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru.

Britanski mediji javljaju da je usred krize oko Bregzita tamošnja vlada pred novim izazovom.

Potrebno je sa letovanja vratiti sto pedeset hiljada britanskih turista koji su uplatili aranžmane preko "Tomasa Kuka", čuvene agencije koja postoji 178 godina.

Kompanija je bila u pregovorima za premošćavanje duga od 1,7 milijardi funti, ali su pregovori propali što znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter letovi kojima turisti treba da se vrate u Britaniju.

Britanska vlada preuzela je na sebe najveću operaciju povratka svojih građana u zemlju ikada, preporučujući turistima da ne prekidaju odmor i ne odlaze na aerodrom u sopstvenom aranžmanu.

"Tomas Kuk" ima 9.000 zaposlenih i 94 aviona, a bankrot ih sve ostavlja bez posla.

Nije jasno da li će se avioni kompanije koristiti za repatrijaciju turista, mada predstavnici vlade polažu nade u to da će uz državnu pomoć iz fondova za hitne intervencije u turizmu kriza biti upravo tako prevaziđena.

Britanski turisti kažu da su u nekim odmaralištima bili zaključani i da im je uprava tražila da sami plate boravak pre napuštanja hotela jer uplate tur operatera obično stižu sa kašnjenjem od 90 dana, što je sada dovedeno u pitanje.

To je, navodno, prevaziđeno i svi turisti moći će da okončaju svoje letovanje i vrate se nazad, barem tako tvrdi britanska vlada u ovom trenutku.

"Tomas Kuk" ima podružnice po celoj Evropi i naročito je snažan u Skandinaviji.

Zapošljava oko 21.000 ljudi širom sveta, od toga 9.000 u Velikoj Britaniji i trenutno njegove usluge koristi 600.000 ljudi.

Za sada nema informacija kako će se bankrot odraziti na delove kompanije izvan Ujedinjenog kraljevstva. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Zaštićeni od bankrotstva?

Posle Amerike 1933. i 2009, sada i Velika Britanija postaje "zemlja proleterska". Iliti komunistička. Po definiciji, u kapitalizmu niko ne može da bude zaštićen od posledica lošeg poslovanja, uključujući i propast firme. I nema šta država da se meša - putnici su sami krivi što su izabrali lošu kompaniju, a zaposleni treba da idu na biro ili na prekvalifikaciju. Upravo to te iste zemlje nameću nama kao metod.

A krediti jesu pogubni, naravno. 

(ponedeljak, 23. sep 2019, 08:37) - Milan M [neregistrovani]

Evropa

Za 30 godina putovanja nisam uplatio ukupno 5 aranžmana preko agencije.Uglavnom nalazim preko poznanika i ostvarujem kontakte na putovanjima

(ponedeljak, 23. sep 2019, 08:18) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

'Kreditori'

'Kreditori' su oni koji daju kredite, a Tomas Kuk je bio jedna od ''najboljih' turistickih kompanija ali od tudjih para.
Zato neka nitko ne spominje kredite koje danas Srbija uzima ili nekadasnja Yugoslavija .
'Kreditori' nas za to i ruse da bi nam 'davali' kredite JER drugacije se ne moze izvuci iz rusevina koje oni ostavljaju za sobom.