Srbija i Belorusija – bolja privredna saradnja kroz zajedničku proizvodnju

Privredna saradnja Srbije i Belorusije ima mnogo prostora za naredak. Trgovinska razmena dosad se odvijala po principu "korak napred-korak nazad". Nadležni iz obe zemlje vide šansu u zajedničkoj proizvodnji poljoprivrednih mašina i kamiona i autobusa na gas.

Dve zemlje koje nemaju otvorenih političkih pitanja, Belorusija ne priznaje nezavinost Kosova, imaju o čemu da pričaju kada je reč o ekonomskoj saradnji.

Trgovinska razmena ide "korak napred-korak nazad", uglavnom zavisno od toga da li Srbija odluči da energente i đubrivo kupi od Belorusije ili od nekog drugog.

Od 2009, kada je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini pa do 2015, porasla je čak pet puta- na 250 miliona dolara pa se 2016. prepolovila, a u prošloj godini je pala još 38 odsto.

Zato u intervjuu za Portal RTS-a beloruski ambasador u Srbiji Valerij Briljov kaže da je trgovina samo jedan, najjednostavniiji i najpromenljiviji vid ekonomske saradnje.

Sledeći korak treba da bude uspostavljanje zajedničke proizvodnje firmi iz dveju zemalja, a na osnovu iskustava iz već postojeće proizvodnje beloruskih traktora i autobusa u Srbiji.

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić navodi da se u mnogim sektorima već pokušavalo da se sarađuje – od kombajna, traktora do kamiona i autobusa na gas koji su, kako kaže, vrlo zanimljiv i prepektivan program.

"I sve je bilo i jeste kratkog daha, a glavni problem uvek je bio da nije bilo dovoljno kapitala", dodaje Đukić.

Plan je da, kada budemo razvili proizvode koji uključuju i srpsku pamet i potrebe, nastupimo zajedno u trećim zemljama, jer nam to omogućava optimalna kombinacija sporazuma o slobodnoj trgovini koje imaju dve zemlje, Srbija sa Evropskom unijom ima SSP, a Belorusija je u Saveznoj Državi sa Rusijom i bescarinskoj uniji sa svim bivšim sovjetskim republikama.

Prema rečima Đukića, vlade i privrede dve zemlje moraju da ulože mnogo više energije ulože, mnogo više kapitala, dodatnih instrumenata da bi se došlo do neke zajedničke proizvodnje.

Ambasador Briljov najavljuje i pojačanu inicijativu da se dve privrede bolje upoznaju, uključujući i organizovanje ekonomskog foruma, možda baš u vreme posete beloruskog predsednika koja bi se mogla desiti na jesen.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jun 2019, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

Vidim

Pa vidim koliko je uspesna saradnja sa Belorusijom.. Korak napred pa korak nazad.. Ne kazem da ne treba saradjivati sa njima, ali im se ne treba ni davati neka posebna paznja.. Nemamo mi njima sta da ponudimo...

(četvrtak, 20. jun 2019, 11:50) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Антилогика

"Држати се само Немачке и Словеније" је исто као да сте рекли "продајте своје производе само Намачкој и Словенији,", а то онда нема везе са економијом. Сарађује се са сваким са ким могу да се праве паре на легалан начин. Нећу о симпатијама, пошто се ради о економији.

(četvrtak, 20. jun 2019, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Saveznici

Mi uvek nadjemo saveznike i partnere u biznisu sta da ti kazem... Drzite se Nemacke i Slovenije, tamo gde ide nas narod tamo su i pare, nisam cuo da se neko odselio u Belorusiju..